Най-големият японски производител на автомобили - Toyota, запазва лидерската си позиция в класацията на компаниите с най-много продадени автомобили в световен мащаб през първите шест месеца на годината.

За посочения период немският производител Volkswagen измества щатската компания General Motors от второто място.

Продажбите на Toyota за първите шест месеца на годината са възлезли на 5.097 милиона автомобила, което е повишение от близо 4% на годишна база. Продажбите са се повишили на японския пазар, както и в останалите части на Азия, САЩ и Европа.

Виж още: Българинът кара немски коли, купува нова Dacia

Toyota е продала с 12% повече автомобили през първото полугодие в Китай, в сравнение със същия период на миналата година, докато в Северна Америка продажбите й са нараснила с 5%, а в Европа с 8%.

Най-големият европейски автомобилен производител – Volkswagen, е продал 4.97 милиона автомобила през първите шест месеца на годината, като ръстът в продажбите е съдействал за това компанията да измести GM от втората позиция.

Щатската компания GM, въвлечена в съдебни дела и изтегляния на автомобили от пазара, е продала 4.92 милиона автомобила през полугодието.

Toyota, произвеждаща популярни модели като Camry, Prius и луксозните Lexus, зае водеща позиция като най-голям световен производител в края на миналата година с рекордните за компанията продажби в размер на 9.98 милиона броя.

От автомобилния гигант очакват да продадат над 10 милиона ватомобила през тази година.

Щатската компания GM бе най-големият продавач на автомобили през последните седем десетилетия - преди да загуби лидерската позиция от Toyota през 2008 година.