Какво да замени почти разрушения паметник пред НДК? Общината дава възможност на софиянци да изразят своето мнение.

Те могат да избират между подземен мемориал в памет на загиналите войници от Първи и Шести софийски полк, паметник на хан Аспарух, музей, образователен център, панорамни тераси със зеленина или сцена, заобиколена от вода.

Столична община обяви конкурс за проекти, като постъпилите предложения са 11, а авторите са анонимни. Две от предложенията са отстранени от техническа комисия, като гражданите могат да избират измежду останалите девет.

Финалното решение кой проект ще бъде изграден пред НДК ще има Столичниян общински съвет. Софиянци имат възможността да избират до 28 август, като изпращат писмени становища в НАГ.

Класираните на първите три места проекти ще получат и парични награди – от 10 000, 8000 и 5000 лв.

Някои от идеите предвиждат запазване на части от сега съществуващия паметник, а други залагат на пълното му премахване. Сред едно от предложенията е той да бъде преместен в Южния парк.

Знаковият паметник "1300 г. България" е построен за рекордните осем месеца. Строителите са подканени да побързат, за да бъде готов за откриването на НДК в края на март 1981 г., по време на XII конгрес на БКП.

Говори се, че откритият през октомври 1981 г. монумент, дело на склуптора Валентин Старчев, не се харесал на Тодор Живков.

След 1989 г. паметникът е изоставен и започва да се руши. Това налага обществен дебат, в който се изразяват множество мнения за и против демонтирането му. В крайна сметка започва събарянето му, като от него са отстранени множество елементи, но скелетът на композицията остава.

Общинският съвет ще вземе решение за съдбата му в края на септември.

Идеите за преобразяване на мястото може да се видят на сайта на направление "Архитектура и градоустройство" към Столична община. Това са част от предложенията: