Ако върховете и дъната на щатските индекси през последната седмица сочат нещо на инвеститорите, то е, че е налице пробив на възходящия тренд, продължил вече близо пет и половина години, коментират технически анализатори.

Щатските индекси се понижиха сериозно през изминалата седмица заради засилените спекулации за по-скорошно повишение на лихвите от страна на Фед. Индексът S&P 500 регистрира най-голямото си седмично понижение от две години насам, загубвайки 2.7% от стойността си.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average се понижи под 50-дневната си пълзяща средна величина и заличи ръста си от началото на годината само за ден.

„Това напомня на инвеститорите, че пазарът може и да се понижава. Като че ли много хора са забравили това“, коментира Майк Орурк, главен пазарен стратег в JonesTrading, цитиран от CNBC.

Виж още: Dow 20 000 пункта и после нов срив?

През изминалата седмица станахме свидетели на много ключови данни за щатската икономика, сред които ръстът й с 4%, превишил средните очаквания на анализаторите, както и новоразкрити работни места от над 200 000 за шести пореден месец.

Налице е и повишение при заплащането на американците, което си приема като признак за сериозно възстановяване на пазара на труда и предвестник на бъдеща инфлация. Всички макроданни сочат в посока на по-скорошно (от средата на следващата година) повишение на лихвите от страна на Фед.

Трябва да се има предвид, че голяма част от пазарните участници прогнозират сериозна корекция. Така е много вероятно да станем свидетели на „самореализиращо се пророчество“ или ситуация, при която пазарът може да се понижи с 10-ина процента, най-вече защото всички очакват това да се случи.

Водещи специалисти все още спорят дали пазарът е надценен или не, като и „биковете“, и „мечките“ имат своите основания в подкрепа на тезите си.

Предвид на неяснотите на пазара е много вероятно да видим по-нататъшно повишение на волатилността - среда, в която инвеститорите трябва да са много внимателни, съветват специалисти.

Орурк например съветва инвеститорите да избягват високорисковите малки и средни компании и да се обърнат отново към добре познатите им имена на големи компании. Индексът на малките и средни компании - Russell 2000, се е понижил с 4.2% от началото на годината, докато широкият S&P 500 все още е с 4.2% повишение за същия период.