Китайската компания Xiaomi е била най-големият доставчик на смартфони в Китай през второто тримесечие на 2014 г., изпреварвайки лидерите като Samsung и Apple, според данни на Canalys.

Китайската компания е продала 14 991 570 смартфона в Китай през вторите три месеца на годината и е контролирала 39% от пазара. Samsung (13 228 430) и Lenovo (13 025 780) заемат второто и третото място, съответно.

Е най-бързо разрастващият се производител на смартфони в света. Компанията произвежда телефони с операционна система Android и характеристики, които можете да намерите във водещите телефони на пазара като Galaxy S5 на Samsung или iPhone 5S на Apple.

Разликата обаче е, че Xiaomi продава своите устройства на цени, на половина по-ниски.

Вижте още: Най-продаваният смартфон в Китай

Най-новият водещ модел телефон на Xiaomi ще струва около 320 долара. Той разполага с 5-инчов екран, мощен процесор и наистина хубав дизайн. Samsung Galaxy S5 струва най-малко 600 долара, а цените на iPhone 5S започват от 649 долара.

През първото тримесечие Xiaomi изпревари Apple в Китай, според Canalys, но все още изоставаше зад Lenovo и Samsung. Миналото тримесечие Xiaomi вече успява да излезе и пред Lenovo и пред Samsung по продажби.

Въпреки че Xaiomi вероятно не генерира голяма печалба от своите смартфони, компанията „изяжда“ част от печалбата на Samsung. Южнокорейската компания обяви по-ниска печалба на мобилното си подразделение през миналото тримесечие и посочи като причина за това конкуренцията от страна на други компании като Xiaomi, които продават телефон с операционна система Android на много по-ниски цени.

В същото време бизнесът на Apple се разраства добре в Китай, а печалбата й все още нараства.

Въпреки успеха си Xiaomi си има и своите критици. Почитателите на Apple посочват, че устройствата на Xiaomi приличат много на телефоните iPhone и таблетите iPad на Apple.