Индийският милиардер Лакшми Митал, който според класацията на Forbes е 63-ият най-богат човек в света, е човекът, който е готово да плати 2.9 млн. долара, за да си купи планината Бленкатра в Англия, информира Forbes, позовавайки се на британската преса.

Планината, която вече е в частни ръце, се намира в района не езерото Къмбрия. Местните обаче са против сделката, защото според тях след като стане собственик Митал няма да позволява на никой да се доближава до парцела с площ 2 676 акра.

Митал е главен изпълнителен директор на стоманодобивния гигант Arcellor-Mittal и разполага с много пари за подобни имоти. Той притежава две от най-скъпите къщи в Лондон и има 33-процентен дял във футболния клуб от Висшата лига Куинс Парк Рейнджърдс.

Бленкатра е висока около 840 м. планина, а до нея има ледниково езеро. Планината се продава от Графа на Лонсдейл Хю Лоутър, който има нужда от средства, за да плата над 10 млн. долара данък наследство, които дължи на страната. Отчаяният продавач иска да финализира сделката бързо.

След като разбират, че анонимен купувач се е прицелил в Бленкатра, група на име Приятели на Бленкатра отправя насреща оферта за планината като тяхната цел е да я направят публична собственост.

Те обаче зависят от това дали Лоутър се интересува повече от общото благо, отколкото от това да плати огромните си данъци. Групата е предложила с 504 000 долара по-малко от това, което графът иска за Бленкатра.