Американските акции отбелязаха рязък спад във вторник след доклад, в който се съобщава, че Русия засилва военното присъствие по границата с Украйна. Страховете, че от Федералния резерв ще увеличат лихвените проценти по-рано от очакваното, след появилите се признаци за възстановяване на икономиката, останаха на заден план.

От Financial Times информираха, че Русия значително е увеличила броя на войниците и техниката през последните два дни по източната граница с Украйна и по този начин страховете на инвеститорите за ескалация на конфликта се подновиха с пълна сила. Освен това руският президент Владимир Путин разпореди на правителството да изготви ответни мерки срещу наложените икономически санкции от САЩ и европейските държави.

Пазарният анализатор на нюйоркската компания ConvergEx Group, Николас Колас, изрази недоволство от факта, че инвеститорите имат притеснения относно възможен сценарии за мащабна война между Русия и Украйна, навръх стотната годишнина от началото на Първата световна война.

„През последните няколко месеца пазарите бяха отхвърлили възможността за развитие на реална война. Новината, че Русия може да нареди на войската си да навлезе в Украйна, вместо очакваните преговори, хвана много от инвеститорите неподготвени“, каза Колас.

От икономическа гледна точка, новините във вторник бяха свързани с ръста в сектора на услугите в САЩ, който отбеляза най-бърз темп на нарастване от 9 години насам. Междувременно промишленото производство е достигнало рекордно ниво, надминавайки очакванията на специалистите от MarketWatch.

Европейският фондов пазар отбеляза ръст във вторник, след като акциите на Vivendi SA поскъпнаха в резултат на оферта на бразилска компания, в която имат дялово участие.

Производственият индекс на Испания продължава да демонстрира сила и през август и това принуди от RBC Capital Markets да преразгледат прогнозните резултати за третото и четвъртото тримесечие в Испания. Производството, според испанския PMI индекс, в момента е на „най-високите си нива от края на 2006г. и дава на сектора стабилна основа за втората половина от годината“, каза икономистът на RBC, Тимо дел Карпио.

Технически анализ

EUR/USD
Еврото отбеляза рязък спад спрямо долара във вторник. Поредното понижение на единната валута отведе двойката до низините, пробивайки първата подкрепа при 1.3365. В крайна сметка, обаче, валутите финишираха малко над тези нива. Ако мечите настроения продължат и занапред, втората подкрепа при 1.3316 ще бъде приближена. Сесията във вторник стартира на цена от 1.3421, като негативната посока преобладаваше почти през целия търговски ден. Най-ниска стойност бе достигната при 1.3358

Подкрепа: 1.3365; 1.3316;
Съпротива: 1.3444; 1.3474;

GBP/USD
Слабо увеличение регистрира паундът спрямо долара във вторник. Вчерашният ръст бе продължен и по този начин двойката се приближи до съпротивата при 1.6925. Въпреки бавния темп на нарастване, ако биковете продължат да оказват влияние, тя ще бъде пробита. Сесията бе отворена на цена от 1.6861, а финалът бе поставен 22 пипса по-нагоре. Най-високата стойност за деня бе отбелязана при 1.6887.

Подкрепа: 1.6784; 1.6736;
Съпротива: 1.6925; 1.6953;

USD/CHF
Доларът записа значителен ръст спрямо швейцарския франк във вторник. Започналото увеличение в началото на седмицата бе продължено, като валутите пробиха нивата на първата съпротива при 0.9104. Въпреки слабата корекция на цената преди финала, ако възходящия тренд отново стане преобладаващ, втората съпротива при 0.9132 ще бъде преодоляна скоро. В началото на сесията посоката на движение бе неутрална, но още рано сутринта ситуацията се промени и двойката се отправи към висините. Най-висока стойност бе достигната при 0.9110, а финалът бе даден на цена от 0.9090.

Подкрепа: 0.9034; 0.9016;
Съпротива: 0.9104; 0.9132;

USD/JPY
Поредна волатилна сесия регистрира долара спрямо йената във вторник. Опитът за надмощие на американската валута и пробив на съпротивата при 103.08 отново се оказа неуспешен и в крайна сметка цените на отваряне и затваряне на сесията се доближаваха – 102.56 и 102.58. В началото на сесията преобладаваха бичите настроения. След достигането на връх за деня при 102.91, обаче, ситуацията се промени и цената бе коригирана.

Подкрепа: 102.02; 101.74;
Съпротива: 103.08; 103.41;

Отдел Международни финансови пазари
ИП Евро-Финанс АД

forex@eurofinance.bg
www.eurofinance.bg

*Настоящият материал не представлява препоръка за покупко/продажба на ценни книжа.