Сузане Клатен е наследница на BMW. Тя е високо образована, мнението й се цени в бордовете на директорите на компаниите, в които има дялове, майка е на три деца.

Съпругът на Клатен не е знаел, че тя е наследница на милиарди, когато се е запознал с нея. Тя му е открила това чак след като той й е направил предложение за женитба.

Клатен има дял от 12.5% в BMW, плюс дялове в още няколко компании. Личното й състояние е 18.4 млрд. долара.

Тя рядко дава интервюта и пази личния си живот в тайна. Така е до 2007 година, когато секс скандал с нея излиза на първа страница на таблоидите.

През лятото на 2007 година Клатен е в Инсбрук, Австрия, по покана на хотел Lanserfof в Австрийските Алпи.

45-годишната дама е на ваканция сама, за да си почине от работата.

Там я приближава Хелг Сгарби. Той е на 44 години, не е красавец, не бихте се обърнали след него на улицата, но успява да й направи впечатление. Той я пита нещо за книгата, която тя чете - „Алхимикът“ на Паулу Коелю.

Клатен е резервирана жена. Тя е омъжена, с три деца, а като малка е израснала, заобиколена от бодигардове и не е свикнала да завързва случайни приятелства. В този случай обаче тя се заговаря с мъжа.

Той се представя за бразилец, но всъщност е роден в Цюрих и работи като жиголо. Прави сериозни суми не само от услугите си, но и от последващото изнудване на богатите си клиентки. От изнудване той до момента си е заработил 2 млн. долара.

Изнудването на Клатен е планирало предварително от Сгарби и Ернано Барета – собственик на хотел в Италия, който междувременно се изявява като лечител.

Сгарби кани Клатен на разходка на следващата сутрин и тя приема. По време на разходката той й разказва лъжи – че е внук на богат полски евреин, който се е преместил в Рио де Жанейро, когато той бил на 5 години, че работи за банка Credit Suisse в раздел сливания и придобивания, дори разказал, че е съветник на правителството и го изпращат на тайни мисии.

Разбира се, добавил и сантименталната история за това, че току-що се е развел и е с разбито сърце. Той е толкова чаровен, че интелигентна жена, като Клатен, не се усъмнява в историите му и се хваща на въдицата.

След три дни Сузане Клатен си тръгва от хотела и се прибира у дома.

Сгарби в съда

Тя обаче дава личния си телефон на Сгарби. Когато пътува, Сузане Клатен използва фалшиво име, но тя разкрива истинската си самоличност пред Сгарби, който се прави на шокиран. Три седмици по-късно си уреждат среща в хотел в Южна Франция. Там правят секс за първи път.

Тя започва да се среща с него и в Мюнхен. Два месеца по-късно изнудването започва.

Сгарби казва, че правителството го праща в САЩ. Изчезва за известно време и когато се завръща, й разказва, че докато е бил в Маями (на тайна мисия), е причинил катастрофа, при която е наранил дъщерята на местен мафиот. Мафиотът искал 14 млн. долара или щял да го убие.

Сгарби й казал, че се страхува за живота си, че ще разпродаде всичко, което има, но то е за не повече от 3 млн. долара. С две думи, той й поискал 11 млн. долара, за да спаси живота си.

Първоначално тя не се съгласява. По-късно обаче му се обажда и се съгласява да му даде 11 млн. долара!

Клатен му носи парите в брой, в куфар, който тежи почти 40 кг.

Измамникът казва, че веднага ще замине за САЩ, за да плати, без да споменава как смята да мине с този куфар през проверка на летището.

Междувременно немската телевизия излъчва филм, който свързва дядото на Клатен с нацистите. Това е лош ПР удар по семейството, а измамникът възнамерява да се възползва от момента на уязвимост.

Той се обажда на Клатен и иска тя да вложи 260 млн. долара в негово бизнес начинание, като заплашва, че иначе ще издаде връзката им.

Този път тя няма намерение да му съдейства и му казва, че с връзката им е свършено.

Няколко седмици по-късно тя получава пакет, в който има нейни голи снимки и запис на това как прави секс със Сгарби. Неговият съучастник Берета е инсталирал камери в хотелските стаи, където са се срещали и е записвал всичко, включително разговорите им.

Сузане Клатен веднага се свързва с полицията, а после се прибира вкъщи и признава аферата пред мъжа си.

Тя си уговаря среща с двамата изнудвачи. На срещата обаче вместо нея, се появява австрийската полиция и двамата са арестувани.

Сгарби е изпратен в затвор в Германия, а Берета в Италия.

През март 2011 година Сгарби се явява в съда. Той изненадващо признава всичко, с което спестява на жените, измамени от него, допълнителното унижение да свидетелстват в съда.

Осъден е на 6 години затвор, което е наполовина от максималните 12, които може да получи.

Така и не се знае какво се е случило с 11-те милиона долара, които Клатен му е дала. Има вероятност Сгарби да се наслаждава на тях, когато през 2017 година излезе от затвора.