Цените на имотите в Лондон започват постепенно да се понижават след достигнатите им рекордни нива. Продавачите са намалили оферираните от тях имоти с най-много от шест години насам, което е пореден признак за „нормализиране на силно нагорещения“ пазар на недвижима собственост в страната.

Продажните цени на имотите в столицата на Великобритания са намалени с 5.9% през този месец до средно 552 783 паунда, което е и най-големият им спад от декември 2007 г. насам, според данни на сайта за недвижими имоти Rightmove.

Виж още: Средната цена на имотите в централен Лондон е 1.6 млн. паунда

Средните цени на продаваните имоти в страната са се понижили с 2.9% през този месец, сочи още статистиката на сайта.

И докато търсенето на имоти обикновено се понижава през лятото, според агенцията спадът е по-голям от очакванията на специалистите.

Завишените критерии за отпускане на ипотечни кредити, представени от централната банка, както и очакванията за повишение на лихвите в страната са до голяма степен спирачки пред имотния пазар.

Повишението в цените на имотите във Великобритания и в Лондон накараха много специалисти да говорят за „балонизиране на пазара“, което бе друг фактор, ограничил търсенето.

„Купувачите и продавачите са изключително притеснени за личните си финанси, предвид на повишаването в цената на кредитирането и очакванията за по-високи лихви“, коментира Майлс Шипсайд, директор на имотната агенция Rightmove.

„Това ограничава купувачите по отношение на това какво искат или могат да заделят от дохода си за покриване на ипотечните кредити“, допълва още специалистът.

Някои от най-големите понижения в продажните цени са отчетени именно в престижните квартали на Лондон. Така например продажните цени в Кенсингтън са се понижили със 7% през този месец спрямо предходния до средно 2.2 милиона паунда.

На годишна база понижението в посочения квартал е относително малко - в размер на 1.4%.