Все повече луксозно обзаведени жилища се обявяват за даване под наем в големите градове в провинцията. Наемите на някои от тях са няколко пъти по-високи от вноската по ипотеката, ако се инвестира в покупката на подобен имот.

Подобен е случаят с луксозно обзаведено жилище в центъра на Варна, за което наемодателите искат по 1500 евро на месец. Сега в морската ни столица се търсят наематели за около 700 двустайни апартаменти. За над 120 от тях собствениците искат поне 300 евро.

Според местни брокери надуването на офертите е нормално по време на сезона, но при това положение шансът имотът да намери наемател не е много голям. Едва към средата на октомври, след като всички студенти в местните вузове си намерят квартири, пазарът на наемите във Варна се успокоява, смятат експерти.

Най-ниската оферта от 100 евро в морската столица в сегмента е за двустаен от 53 квадрата в местността Траката, пише вестник "Монитор".

Доста по-малко - едва около стотина, са офертите за двустайни апартаменти в Бургас, сочат данните на imot.bg. За двайсетина от тях се иска наем от поне 300 евро.

Максималната от 1000 евро е обявена за 2 апартамента. Единият е в кв. “Лазур”, на метри от Морската градина, а другата е за имот от 54 квадрата в центъра. Две са минималните оферти от по 200 лв. Едната е в кв. “Меден рудник”, а другата в кв. “Възраждане”.

За разлика от втория по големина морски град, в Пловдив предлагането на двустайни за даване под наем е много по-голямо. Под тепетата квартиранти се търсят за над 500 апартамента с площ от 40 до 100 квадрата.

Най-ниската оферта от 140 лв. е обявена за панелка от 60 квадрата в непрестижния кв. “Изгрев”. Над 70 от обявите в сегмента в Пловдив са над 300 евро, сочи още статистиката. Най-много пари - 500 евро, под тепетата се искат за луксозен двустаен от 83 квадрата, разположен на трети етаж в центъра на града.

Стотина са офертите за даване на двустайни под наем във Велико Търново и те варират от 200 лв. до 306 евро. Минималната е за маломерно жилище от 40 квадрата в кв. “Бузлуджа”, а максималната се отнася за имот от 70 квадрата в центъра на старата ни столица.

Според родните брокери наистина луксозните квартири, отговарящи на най-високите стандарти, не са много. Често се случва скъп апартамент да се предлага в сграда, където входът не е ремонтиран от десетилетия, а улицата пред сградата е осеяна с дупки.