Да си купиш жилище или да живееш под наем? Това е въпрос, който хората често обсъждат, без да стигат до консенсус.

Може би няма правилен отговор и всичко зависи от човека, от момента, в който се намира и от личните му предпочитания.

И двата варианта имат страстни привърженици и противници.

Виж още: Как изглеждат най-скъпите двустайни имоти в София?

Днес ще разгледаме причините, които изтъкват привържениците на наемите.

Вижте няколко причини за това да живеете под наем:

Не се занимавате с ремонт и поддръжка

Когато има проблем, вие просто звъните на собственика на жилището и той се заема с отстраняването му, както и със заплащането на това. (Разбира се, тук не се включват щети, причинени от самите вас поради небрежно експлоатиране на имота.)

Сериозните подобрения по дома също се заплащат от собственика. Искате климатик, поставяне на теракот в някое от помещенията, освежителен ремонт след определен период от време? Собственикът е този, който е отговорен за тези неща.

Плащате по-малко такси

Като наемател вие сте отговорни единствено с това да заплащате месечния си наем. Има и допълнителни разходи към един имот, които ще покривате, ако сте собственик - данък за жилището, такса смет, както и по-сериозните ремонти на общите части в блока. Застраховката на жилището също се плаща от собственика.

Ще имате по-малко дългове

Ипотечният заем се изплаща с години. Хората, които живеят под наем, са освободени от тази тежест.

Финансова стабилност

Освен че ще имате по-малко заеми на свое име, вие ще бъдете финансово по-стабилни.

Да, имотът е добра инвестиция и в никакъв случай не оспорваме това. Но мнозина купуват имот с цената на това да се лишат от абсолютно всички спестявания, които имат, и дори да вземат заем.

След като са направили тази покупка, която буквално им е „съдрала кожата“, те остават уязвими и без никакъв кеш.

Имате по-голяма свобода

Сменяте работата си и новият ви офис е в другия край на града?

Ако не сте собственик на жилището си, това няма да бъде трагедия за вас. Като наемател вие винаги можете да си съберете багажа и след месец предизвестие да се преместите на по-привлекателно място.

Промяна на нуждите ви

Освен това, че може да смените местоработата, могат да ви споходят и други промени.

Много млади семейства, още преди да изплатят двустайното си ново жилище, разбират, че то е вече недостатъчно. И сагата с търсене на нов имот, брокери и огледи започва наново.

Отделно трябва да се измисли и вариант за малкия апартамент – дали да се продаде и да се закупи по-голям (след солидно доплащане), или да се даде под наем.

Виж още: Колко струва да замените двустаен с тристаен апартамент в София?

Можете да живеете в по-добър квартал

Като наемател може да живеете в по-добър квартал, от който реално може да си позволите!

Наемите в „елитни“ и много комуникативни квартали са малко по-високи, но често тази разлика не е чак толкова голяма, колкото при продажбите.

Не забравяйте и че по-високият наем се оправдава от това, че ще имате по-малко разходи за транспорт и по-малко време, прекарано в автобуси и таксита.

Може да ползвате имот с по-високо качество

Някои наемодатели се стараят да поддържат имота си атрактивен. Те са закупили нови мебели, модерни вградени кухни и др. Когато живеете под наем, е напълно възможно да ползвате обзавеждане с по-високо качество, отколкото можете да си позволите да купите.

Да не забравяме и че след покупка на имот на много хора не им остават средства за скъпи ремонти, големи подобрения и луксозни мебели. Те живеят с това, което са купили „на този етап“ и се радват, че поне си е тяхно.

Не сте обвързан с имота емоционално

Да се надяваме, че никога няма да попадате в тази ситуация, но все пак – понякога се случват тежки щети, като голямо наводнение или бедствия, като земетресение.

В случай, че имотът понесе тежки щети, наемателят просто си опакова багажа и се пренася в друг уютен и комфортен дом. Ако сте собственици, ще ви се наложи да се занимавате с възстановяването на дома с месеци.