Федералните власти в САЩ планират да съдят бившия главен изпълнителен директор на Countrywide Financial Corporation Анджело Мозило, информира Bloomberg.

Ипотечният застраховател Countrywide се оказва в центъра на финансовата криза отпреди няколко години, след като регулаторни органи, банкери и политици бяха шокирани от броя на токсичните активи в счетоводния баланс на компанията и мерките, които тя е предприемала, за да ги крие.

Вижте още: Как живеят виновните за кризата банкери днес: Дик Фълд

Досега Bank of America е платила по-голяма част от цената на всичко това. Банката придоби Countrywide през 2008 г., докато Мозило се оттегли със заработени 535 млн. долара в периода 1999-2008 г.

До днес Мозило остана почти незасегнат, ако изключим глобата от 67.5 млн. долара, която той плати на щатската Комисия по ценни книжа и борси (SEC) за това, че е подвел акционерите за активите на Countrywide.

За неговото състояние обаче сумата е наистина незначителна.

Вижте още: Как живеят виновните за кризата банкери: Стан О'Нийл и Кен Люис

Сега разследващите власти са погнали Мозило благодарение на 10-годишната давност, предвидена в Закона за реформиране на финансовите институции, приет по време на спестовната криза през 80-те години.

Според източници на Bloomberg обаче евентуално дело срещу Мозило и още поне десет бивши служители на Countrywide може да започне най-рано след месец.