Когато основателят на Facebook Марк Закърбърг преговаря с WhatsApp за предстоящата мега сделка, в която социалната мрежа придоби за 19 млрд. долара приложението, той казва на основателите му, че би искал услугата им да свързва 4-5 млрд. души в следващите пет години.

Това е едно доста необичайно изискване, но WhatsApp изглежда постепенно върви натам. Вчера основателят на приложението Ян Коум обяви в Twitter, че безплатната услуга, която създава в дома си в Санта Клара през 2009 г., вече има 600 милиона активни потребители.

В края на април броят на потребители бе 500 милиона, което означава, че приложението привлича по около 25 милиона нови потребители всеки месец, или 833 000 активни потребители на ден.

През март основателят на WhatsApp Браян Актън потвърди пред Forbes, че услугата набира по 1 милион нови потребители на ден от 1 декември 2013 г. насам.

„Вече обслужваме 600 000 000 активи потребители месечно. Да, броят на активните и регистрираните потребители са различни неща“, написа в Twitter Ян Коум.

Както показва това съобщение, Коум отдавна се дразни от факта, че конкурентни приложения за чат говорят за регистрираните си потребители, чийто брой е доста по-голям от този на активните потребители, тъй като много хора си свалят приложения, но никога не ги ползват.

Когато става въпрос за активни потребители, WhatsApp е най-популярната чат услуга в света, като след нея се нареждат китайската WeChat и японската LINE. WeChat има 438 милиона активни потребители и въпреки че компанията има амбиции да разшири дейността си, трудно намира потребители извън Азия.

WhatsApp, от своя страна, все още не е достатъчно популярна в Китай, Япония и Южна Корея, където доминират местни приложения. За сметка на това WhatsApp е много използвана в Европа.

Приложението присъства на почти всички смартфони в Испания и Хонконг и редовно се използва от половината население на Холандия.