Руската и европейската икономика имат нещо общо – не бележат ръст.

Това казва в публикация в руския вестник „Коммерант” бившият финансов министър на България Симеон Дянков във връзка със санкциите и ембаргото, които Русия и ЕС въведоха реципрочно заради украинския конфликт.

„Какво може да помогне в такава ситуация? Според мен руските бизнес среди трябва да започнат честно обсъждане на реалните последствия от взаимните санкции.

Има много лесни и ефективни методи за изчисляване на загубите, които дават и картина за заплахите за различните сектори в хода на времето”, казва Дянков, цитиран от Агенция Фокус.

„След тези оценки руските бизнес асоциации биха могли да започнат диалог с европейските си партньори. Много бизнес лидери в Европа се изказаха активно срещу отрицателните последици от санкциите. Руските им колеги обаче все още стоят извън публичните обсъждания по тази тема.

Когато доказателствата за щетите от санкциите бъдат потвърдени от руския и от европейския бизнес, тогава те могат да започнат обсъждане с политиците на своите страни кой е виновен и какво трябва да се направи”, пише още в статията.

„В противен случай икономическите облаги от двустранната търговия ще останат на заден план, а политическото позьорство окончателно ще задуши здравия разум. Това ще усложни задачата на политиците да намерят компромис”, казва Дянков.