Необходимо е за България тегленето на нов заем, в размер на 5-6 милиарда лева, каза в Казанлък лидерът на ПП ГЕРБ Бойко Борисов, който с министъра на вътрешните работи Йордан Бакалов преряза лентата на новата Пожарна в града, информира Агенция Фокус.

„След всичко, което беше проектирано и строено в нашия мандат и сега хората виждат резултатите, имаше една нулева година на предишното правителство. Нулев период за България, не само нулева помощ от държавата за Казанлък, че сме тук, а и за всички останали.

Мога по дати и падежи да кажа какви плащания има държавата така, както всяко едно семейство, всяка една фирма, всеки един бизнес имат дата, на която трябва да се върне вноска или да се внесе лихва към банката, която обслужва бизнеса.

Много ясно казахме, ноември месец над 1.2 млрд. трябва да се върнат в бюджета, бюджетът няма пари. 12 и 15 януари, това е заемът, който е от времето на Милен Велчев, дотук са 4,5 млрд. лв., плюс, сега господин Бакалов казва, че не му достигат 200 млн. лв. за заплати, 48 млн. лв. за необезпечени поръчки, 20 млн. лв. за съдебна система. 200 млн. лв. април месец догодина идват от вересията на Орешарски за осигуровките.

Дупката в бюджета в момента е към 1.2 млрд., плюс още 200 млн. лв., които станаха ясни в деня, когато актуализираха парите за Здравната каса. При това положение, в този кратък срок до месец октомври откъде ще се платят тези пари.

Аз не искам да споря с тези всезнаещи финансови експерти, защото те не са такива. В математиката 1 и 1 е две, в политиката не е, но в математиката всичко е точно. Откъде ще се вземат парите. Популистки те казват, да се намалят разходите, но разходите са парите за МВР, парите за образование, за здраве, парите за инфраструктура и за общините.

Да кажат тези псевдоексперти, откъде да отрежем. Още 3 млрд. лв. е дупката в енергетиката. В момента БЕХ няма пари да си купи газ за зимата. Всички тези експерти казват: „ГЕРБ си говорят така”. Добре, нека те да кажат по тези дати, които изброих има ли България падежи. Като се вземат от фискалния резерв, от другаде няма откъде, колко ще стане той.

А останалите да кажат откъде според тях, трябва да се вземат. За да чуем как ще реагира лекарското съсловие, ако им кажеш, че ще им вземеш парите за здраве, как ще реагират пациентите, как ще реагират общините, ако им оставиш разкопани градовете, как ще реагират МВР и Пожарната, ако не си получат парите. Честната политика е да излезеш и да кажеш: „Аз като съм направил разчета считам, че за да излезе по-евтино за държавата, да се плати по-малък процент лихва, сега е моментът да се направи.

То пак ще се направи, който и да е на власт. И ако не сме ние, защото само избирателите знаят кой ще бъде на власт, ще се смея с глас в парламента, ако съм опозиция, когато започне да се актуализира бюджетът и да се взима дълг. Политиката , която се води в момента е несериозна, неотговорна. Слушахме Станишев и Орешарски, че ще отворят нови 250 хиляди работни места, а с 40 хиляди станаха повече безработните. Щяха да строят Белене, отидоха да купуват най-скъпия реактор от Уестингхаус.

Говореха, че ще строят Южен поток. Оказа се, че най-големият успех на Реформаторския блок, както казаха, че те спрели Южен поток, още юли месец бившия премиер Орешарски е спрял всички дейности ,без да е необходимо това. Аз извадих този документ и го изпратих на господин Миков, за да не говори глупости, че служебното правителство е спряло Южен поток, и той вече три дни не реагира. От днес и реформаторите ще спрат, защото то не е техен успех, освен ако Орешарски не е техен. Защото Орешарски го спря.

В момента единственият вариант да бъдат осигурени средства, за да се реши проблемът е чрез реформи и оптимизация на бюджета, съкращаване на някои от разходите. Няма да се мине без съкращаване, веднага да се емитира на по-ниска лихва, защото държавата е вече в най-тежкото си положение, лихвите са по-големи.

Това не е България, която оставихме аз и Данков, една от трите най-стабилни финансови държави в Европа. 5-6 млрд. лв. по наши изчисления трябва веднага да се вземат, за да се стабилизира ситуацията. И пази боже, ако БНБ продължава да не предприема стъпки за оздравяване на КТБ, защото тогава заемът ще отиде над 10 млрд. лв.

Не правя политика, не плаша никого, дори казах, не гласувайте за нас, защото ние това ще правим. Това е единствено правилното решение и единствено възможното”, коментира лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов пред журналисти в Казанлък.