Инфлацията в еврозоната продължи да се понижава през август, в условията на безработица, която е близка до рекордните нива. Това може да окаже допълнителен натиск върху Европейската централна банка за по-нататъшни стимули.

Нивото на инфлация се е понижило до 0.3%, спрямо 0.4% през юли, съгласно предварителните прогнози на Евростат. Резултатът отговори на средните очаквания на анализаторите.

Нивото на безработица през юли се е запазило при 11.5%, каквото е било и през юни.

Доближаването на нивото на инфлация към нула създава сериозни предпоставки за това ЕЦБ да предприеме нови допълнителни стимулиращи мерки на следващото си заседание другата седмица.

Повечето пазарни специалисти обаче, не очакват ЕЦБ да предприеме действия, подобни на тези на Фед по обратно изкупуване на дълговишценни книжа. Много е вероятно ЕЦБ да изчака да види какъв е ефектът на досегашните мерки, преди да предприеме нови, смятат някои пазарни наблюдатели.

Според много анализатори ЕЦБ трябваше вече да е стартирала програма на стимули, предвид на слабото възстановяване на икономиката на страната.

Въвеждането на програма по обратно изкупуване на дългови ценни книжа в еврозоната обаче, е далеч по-трудно от такова в САЩ. Подобни действия могат да срещнат сериозна съпротива от Германия, както и сериозни юридически пречки.

Според представители на немската централна банка обратното изкупуване на дългови ценни книжа е нарушение на забраната за това централната банка да финансира правителства.

Еврото продължава да се търгува близо до най-ниските си стойности от началото на годината при нива от 1.3180.