По-рано тази година беше поставен нов рекорд за най-скъп жилищен имот, когато хеджфонд магнатът Бари Розенщайн плати 147 млн. долара за имение в Източен Хамптън.

Сумата, която е най-високата плащана някога за жилище в САЩ, представлява джобни пари, в сравнение с това, което някои собственици на имот в света в момента искат да получат за своите жилища.

С помощта на водещи световни имотни агенции като Savills, Knight Frank, Emile Garcin Properties, Aylesford International London, Christie’s International, Sotheby’s International и Pinkwater Select, от Forbes са подбрали най-скъпите жилища, които се продават в момента по света.

Според данните на изданието в момента има 19 имота, които се продават за по над 100 млн. долара. В сферата на луксозните имоти доста жилища се продават, без да са обявявани на пазара, така че голяма част от тях не са били включени в класацията, тъй като за тях няма официално потвърждение.

В нея са включени обаче и точно такива няколко имота, за които от Forbes са получили потвърждение от надежден източник.

Ето и кои са 10-те най-скъпи жилища за продажба в света:

10. Two Carlton House Terrace, St James's, Лондон

Продажна цена: 75 млн. паунда (124.33 млн. долара) за 125 г.

Площ: 2 450 кв. м.

Two Carlton House Terrace се намира в близост до Бъкингамския дворец и е едно от архитектурните бижута на Лондон. Този неокласически дом е построен в периода между 1827 и 1833 г. През 1970 г. той е превърнат в офис, а много от стаите са били разделени.

Днес по-голяма част от сградата е офис, с изключение на таванския етаж, на който има два апартамента. Имотът обаче има одобрение за трансформирането му в еднофамилен дом с шест спални и басейн.

9. Palais Venitien, Кан, Франция

Продажна цена: 124.6 млн. долара
Площ: 2 150 кв. м

Това имение с 13 спални се намира на хълм над Кан и предлага гледка към Алпите и Средиземно море. Приземният етаж на имението се състои от входна зала, три стаи за приеми и пет спални с бани. Основната спалня се намира на втория етаж на имота и включва две спални, две бани и отделна всекидневна.

В къщата има още шест спални (всяка с баня). Вилата на пазача има още пет спални. Имотът разполага още с изба, кухня, подземен паркинг, открит и закрит басейн.

8. Замъкът Allaman, Аламан, Швейцария

Ппродажна цена: 131.5 млн. долара
Площ: 6 000 кв. м.

Този замък с 60 стаи, разположен на близо 82 акра, се намира в селцето Аламан, на 25 минути от Женева. Той е построен е през 13-и век, но в продължение на 7 години беше реставриран от настоящия собственик и в момента разполага с технологии от 21-и век.

Модернизираният замък има спа център с басейн и частни изби. Замъкът се продава с лозя и гора с около 5 000 дървета, някои от които са на по 500 години.

Вижте още: Най-скъпите улици в света

7. Villa Il Forte, Сардиния, Италия

Продажна цена: 100 млн. евро (131.5 млн. долара)
Площ: 1 100 кв. м.

Тази вила на северния бряг на Сардиния е построена през 1965 г. от принц Карим ал Хусейни, който мюсюлманите исмаилити почитат като свой духовен лидер, или Ага Хан.

Тя разполага с 13 спални и 13 бани и е разположена на пет акра земя. Основното здание се състои от три етажа с отделни помещения за пет човека персонал. Имението има и малък собствен плаж.

5. Beverly House, Бевърли Хилс, Калифорния

Продажна цена: 135 млн. долара
Площ: 6 500 кв. м.

Бившото имение на медийния магнат Уилям Рандолф Хърст и Мариън Дейвис излезе на пазара с цена от 95 млн. долара през 2010 г., след като финансистът Леонард Рос подаде заявление за съдебна защита от кредитори.

Огромното имение разполага с огромни основни спални, отделно място за живеене на персонала, няколко къщи за гости, два кино салона, библиотека с ръчно изработени дървени елементи, нощен клуб, спа, тенис корт с осветление и гараж за осем автомобила. Новата цена отразява добавянето на два прилежащи към него парцела.

5. Имението Crespi Hicks, Далас, Тексас

Продажна цена: 135 млн. долара
Площ : 3 950 кв. м.

Това имение е последното дело на архитекта Мурис Фатио и в продължение на 10 години е реновирано с помощта на дизайнера Питър Марино. Резултатът е 3 950 кв. м място за живеене, в това число бар, киносалон, няколко кухни и т.н.

В имота влизат още две къщи за гости, тенис корт, няколко оранжерии, розови и зеленчукови градини и втори скрит път за влизане в имението.

3. Owlwood Estate, Холмби Хилс, Калофирния

Продажна цена: 150 млн. долара
Площ: 1 200 кв. м. място за живеене и обща площ от 10 акра

Това имение на обща площ от 10 акра в Холмби Хилс се продава, въпреки че не е официално на пазара. Цената му е 150 млн. долара.

Имението някога е било собственост на Джоузеф Шенк, основателят на 20th Century Fox, Тони Къртис, както и Сони, Боно и Шер. Смята се, че Мерилин Монро също е прекарвала доста нощи там.

Вижте още: Най-скъпите мезонети в света

3. The Manor, Холмби Хилс, Калфорния

Продажна цена: 150 млн. долара

Площ: 5 250 кв. м.

През 2011 г. Петра Екъстоун, дъщеря на шефа на Формула 1 Бърни Екълстоун, купи имението за 85 млн. долара. Продавач беше Кенди Спелинг, вдовица на телевизионния продуцент Аарън Спелинг.

Екълстоун наема 500 работници, за да реновират огромното имение (то е по-голямо от Белия дом), а сега, без да вдига много шум, го продава за 150 млн. долара.

Ако получи тази сума, тя ще е спечелила 65 млн. долара от къщата, която притежава в продължение на едва три години.

2. Tour Odeon Sky Penthouse, Монако

Продажна цена (неофициално): 300 млн. евро (около 400 млн. долара)
Площ: 3 300 кв. м.

Високата близо 170 м Tour Odeon е най-високата сграда в графство Монако, а гледката от пентхаус апартамента е впечатляваща. Sky Penthouse разполага с пет етажа плюс басейн на покрива.

Продажната цена все още не е обявена официално, но според Джеймс Прайс от Knight Frank, въз основа на продажбата на квадрат на апартаментите под този, неговата цена би била над 300 млн. евро.

1. Villa La Fiorentina, полуостров Сен-Жан-Кап-Фера, Френска Ривиера, Франция

Пазарна цена по слухове: около 525 млн. долара
Площ: неизвестна

Построената през 1917 г., по подобие на флорентински дворец, Villa La Fiorentina търси купувачи без много шум, които са склонни да платят 525 млн. долара, според източници на Forbes.

Преди това вилата беше собственост на американците Мери Уелс Лорънс и нейния съпруг Хардинг Лорънс, ръководител на Braniff International, а в нея са отсядали много гости.

Сред тях са принцеса Грейс, Франк Синатра, Андрю Лойд Уебър, Елизабет Тейлър и Грета Гарбо.