Шампионската лига е считан за най-добрия и комерсиален отборен турнир, което предполага, че най-големите имена във футбола, играещи в най-големите клубове, се изправят един срещу друг в надежда да вдигнат трофея.

Нещата не винаги обаче стоят точно така, поне по отношение на играчите. Има много футболисти, които са сред най-добрите в света, но дори не играят в ШЛ. Колос като Манчестър Юнайтед също е сред отборите, които пропускат тазгодишното издание на турнира.

Вижте кои са 10-те най-скъпи футболисти, които не участват в Шампионската лига през тази година и не са част от отбора на Манчестър Юнайтед.

Пазарната стойност на футболистите е определена от transfermarkt.com и е изчислена в долари:

10. Ернанес — пазарна стойност: 29.2 млн. долара

Сравняван с плеймейкъри като Деко, Пирло и Кака, Ернанес впечатляваше с изявите си в Лацио и го прави и сега в Интер. Неговата пазарна стойност е 29.2 млн. долара, а заплатата му е 4 млн. долара.

Изявите му с националния отбор също не са никак лоши. Той игра за Бразилия на Световното първенство и има 2 гола в общо 27 мача за страната си.

Ако Интер успеят да се класират в Шампионската лига следващия сезон, може би ще го гледаме в най-комерсиалния отборен турнир.

Вижте още: Прекрасният живот на Неймар

9. Кристиян Ериксен — пазарна стойност: 29.2 млн. долара

Това е един от най-обещаващите футболисти на позицията атакуващ полузащитник, както и най-обещаващият датски футболист. Ериксен доказа, че е достоен да носи номер 10 в Тотнъм през миналия сезон.

С пазарната си стойност от 29.2 млн. долара и заплата от 6 млн. долара, до известна степен е жалко, че той няма да може да се изявява на по-голяма сцена от Лига Европа.

Ливърпул проявят интерес към него, така че има вероятност той да смени отбора, ако Тотнъм не се класира за ШЛ и тази година.

8. Самир Ханданович — пазарна стойност 32.2 млн. долара

Това, че е подценяван, вероятно се дължи на факта, че е от малка страна като Словения, но способностите му в рамката на вратата са безспорни.

Той два пъти влиза в идеалния отбор на сезона на Серия А - първо с бившия си клуб Удинезе, а след това и с Интер.

Вижте още: Има ли балон във футбола?

7. Луиз Густаво — пазарна стойност: 32.2 млн. долара

Луиз Густаво започва кариерата си като защитник, но с преместването си в Германия през 2007 г. (където играе за Хофенхайм, след това за Байерн Мюнхен и сега за Волфсбург) той се мести на позицията опорен халф.

От това полза извлече и националният отбор на Бразилия. Пазарната му стойност от около 32.2 млн. долара показва колко търсен играч ще бъде и за това си има причини.

6. Борха Валеро — пазарна стойност: 33.5 млн. долара

Въпреки способностите си в средата на терена, Борха Валеро редовно е пренебрегван от селекционера на испанския национален обор.

Точността на пасовете му помогна на Фиорентина да се бори с най-добрите, въпреки че отборът не успя да се класира за ШЛ.

На 29-годишна възраст той е избиран за Играч на годината в Испания и помогна на Фиорентина да стигне до финала за купата на Италия през миналата година.

5. Ерик Ламела — пазарна стойност: 35 млн. долара

Ламела имаше трудности в Тотнъм през миналия сезон под ръководството на Андре Вилаш-Боаш и Тим Шерууд. С други думи, той рядко играеше, което му коства мястото в аржентинския национален отбор за Световното първенство.

В началото на този сезон Ламела обаче играе стабилно под ръководството на своя сънародник Маурицио Почетино.

Вижте още: Прекрасният живот на Кристиано Роналдо

4. Джузепе Роси — пазарна стойност: 36.5 млн. долара

Има ли много други футболисти, които имат толкова малко късмет, колкото Джузепе Роси? Той не само, че бе пренебрегнат от селекционера на италианския национален отбор за две световни първенства, но напоследък страда от сериозни контузии, пропускайки доста мачове в последните два сезона.

Въпреки това роденият в САЩ нападател се очаква да води атаката на Фиорентина и да попадне в националния отбор под ръководството на новия селекционер Антонио Конте.

3. Рикардо Родригез — пазарна стойност: 40.8 млн. долара

Той е само на 22 г., но съдейки по представянето му на терена в ролята на ляв краен защитник, изглежда доста по-опитен.

Родригез е един от обещаващите защитници в света, а пазарната му стойност нарасна до 40 млн. долара, след като се присъедини към Волфсбург през 2012 г. Той има и 22 мача за Швейцария.

Вижте още: Най-бързите футболисти в света

2. Ромелу Лукаку — пазарна стойност: 43.8 млн. долара

Челси може и да нямат място в атаката си за него, но от Евертън с удоволствие го взеха.

На 21 г. Лукаку впечатли с представянето си под наем за „Карамелите“ през миналия сезон, което доведе до преминаването му за постоянно на Гудисън парк. Това е сериозен удар предвид настоящата му пазарна стойност от 43.8 млн. долара.

На кое място ще завърши Евертън предстои да се види, но едно нещо е ясно – загубата на Жозе Моуриньо е печалба за Роберто Мартинез.

1. Хуан Куадрадо — пазарна стойност: 46.7 млн. долара

Някои футболни фенове го знаят най-вече с това, че контузи Неймар по време на световното, но колумбийското крило Хуан Куадрадо е способен на доста повече.

Той продължава да играе за Фиорентина, въпреки че бе свързван с преминаване в Манчестър Юнайтед.

Представянето му за Колумбия на Световното първенство също не разочарова, като той завърши сред лидерите по асистенции и гол от дузпа срещу Япония.