Гърция има 227 обитаеми острова. Затова не е чудно, че туристите не са чували и за половината от тях.

Всички знаем за райски кътчета като Закинтос, Корфу, Тасос и Санторини. Кои обаче са тайните гръцки дестинации, непознати за повечето туристи?

Сими

Това е най-скъпата дестинация в нашата класация от десет острова. Сими е част от групата на Додеканезите и се намира на 41 км от Родос.

Скалистият планински остров е мъничък - площта му е едва 57 кв. км.

Неговият пристанищен град, носещ същото име, се смята за един от най-красивите в Гърция, което е сериозно постижение.

Цветните му къщи в неокласически стил са украсени с уникални декоративни елементи, които са дело на местните майстори дърворезбари.

Островът разполага с няколко отлични плажове, повечето от тях достъпни само с лодка.

Над града бди замъкът на рицарите на Свети Джон, до който се стига по 50 стъпала. Всичките в неокласически стил.

Паксос

Наричан още Пакси, островът се намира само на 7 км от Корфу и е част от Йонийския архипелаг.

Според гръцката митология той е бил създаден, след като богът на морето Посейдон пронизва Корфу с тризъбеца си, за да създаде любовно убежище за неговата любима Амфитрита.

Паксос е покрит с маслинови горички, които се спускат към плажовете на източната му брегова линия.

Западната му част е покрита със стръмни скали и множество пещери. Тук се намират и впечатляващи скални образувания.

Кастелоризо

Той е толкова изолиран, че едва ли е включен в повечето карти на Гърция. Това е най-източната част на гръцката земя (с изключение на няколко скалисти островчета) и се намира на около 1.5 километра от турския бряг.

Цветните каменни къщи с дървени тераси на брега крият много други, които остават в руини след голям пожар по време на Втората световна война.

На Кастелоризо има само един град, като на острова живеят едва десет хиляди жители.

Най-известната забележителност е Червеният замък, на който той е кръстен. Построен е през 14 век от рицарите от ордена на Свети Йоан, наричани още рицарите от Родос.

Патмос

Това е най-малкият от Додеканезките острови. Той е с площ от 28 кв. км.

Островът е известен с това, че Йоан Богослов е прекарал около 95 години в изгнание. Смята се, че именно тук той е написал две важни части от Новия Завет.

На най-високата част от острова е разположен стар манастир с много богата библиотека. Патмос е част от Световното културно наследство на ЮНЕСКО.

Икария

Няма друг остров по света, който да прилича на Икария по ритъм на живот.

Тук магазините са затворени до обяд, но работят до ранните сутрешни часове.

Не е необичайно за местните да влязат в магазин, да си напазаруват и да оставят парите на касата, въпреки че продавачът липсва.

Вижте още: Островът на дълголетниците

Икария е известен и със своите Panigiria - огромни селски партита в чест на светеца покровител на острова.

С подобен спокоен начин на живот за никого не е изненада, че жителите на острова се характеризират с една от най-високите продължителности на живот в света.

Островът е кръстен на древния Икар, за който се смята, че е загинал край бреговете му.

Анафи

Въпреки че се намира само на няколко километра от Санторини, почивката на Анафи изобщо не може да се сравнява с изпълнения с туристи символ на Гърция.

Част от Цикладите, островът се слави с красивите си плажове, с манастира Каламиотиса, венецианския замък и църквата Свети Анастасий.

Гръцката митология разказва, че именно на Анафи са спрели аргонавтите, за да се спасят от свирепа морска буря.

Самотраки

Разположен в Североизточна Егея, Самотраки се слави с едни от най-разнообразните природни гледки в страната. Маслиновите гори и пясъчни плажове на юг го превръщат в типичен гръцки остров.

Но горите от кестени и древни дъбове в северната част със стотиците сладководни извори, реки, малки водопади и езерца, където плуването е възможно, са търговската марка на този уникален остров.

Той предлага незабравима почивка в планината, съчетана с топли плажове и вкусни морски храни.

Елафониси

Ако искате да прекарате почивката си на плаж с бял пясък край кристално изумрудени води, който не е пренаселен с туристи, Елахониси е вашата дестинация за почивка.

Свързан чрез широка пясъчна ивица със западното крайбрежие на Крит, островът се слави с красивите си плажове. Те дори са наречени карибските плажове на Европа.

Вижте още: 10 страхотни гръцки острова (снимки)

Куфонисия

До преди 10 години двата острова – Куфонисия и Ано Куфонисия, са добре пазена тайна сред малкото нудистки, лагеруващи на невероятните им плажове.

Те са част от Цикладите, а Ано Куфонисия е най-малкият, но най-гъсто населен остров от тях. Площта му е едва 3.5 кв. км, на които живеят 366 жители.

Повечето от тях се препитават с риболов – неслучайно това е най-голямата риболовна общност в Гърция. Истинско удоволствие за туристите, които обичат морските деликатеси.

Гавдос

Това е малка точка на картата точно под Крит. Туристите, посетили острова, изпитват невероятното усещане, че са на ръба на Европа.

Петдесетте местни жители живеят главно от туризъм и риболов. Плажовете са отлични, а Агиос Йоанис е може би един от най-добрите в Гърция със своите дюни и кедрови дървета.

И не забравяйте, че на острова няма банкомат. Така че си носете достатъчно пари в брой.