Как да откриете своето перфектно кътче от средиземноморското крайбрежие, което се простира на 46 хиляди км, през 21 страни и е оградено от три континента - Европа, Африка и Азия?

От стотиците невероятни места избрахме десет перли на Средиземно море, които блестят с особена красота.

Тарифа, Испания

Тарифа - испанският град, от който Африка може да се види ясно, тъй като е само на 13 км, е едно от най-фантастичните места на брега на Средиземно море.

Благодарение на непрекъснатите ветрове (поради разположението на града между Средиземно море и Атлантическия океан), Тарифа се е превърнал в мека за уиндсърф и кайтсърф.

Дори и да не сте почитатели на екстремните спортове, разходката из спокойния и артистичен стар град, белите пясъчни плажове и зелените околности със сигурност ще ви хареса.

Еолийски острови, Италия

Еолийските острови притежават изключителна красота. Намиращ се недалеч от Сицилия, архипелагът се състои от осем вулканични острова.

Заобиколени от кристално лазурни води, планинските зелени късчета земя са дом на древни стари градове, с тесни улички, с къщи в средиземноморски стил и превъзходни ресторанти, предлагащи най-пресните морски дарове.

Малта

Ако се вярва на Lonely Planet, Малта е "микрокосмос на Средиземноморието". С други думи, вие няма да пропуснете нищо от средиземноморския пакет, като посетите само тази малка страна.

Със скромната площ от 300 km ², Малта е смесица от европейски, северноафрикански и арабски влияния, които я правят толкова разнообразна, интересна и уникална.

Тя е идеалната дестинация за любителите на историята заради невероятната архитектура от готически, ренесансови и барокови периоди, древните сгради от преди 6000 години и богатия избор на музеи.

Вижте още: Най-красивите островни държави в света

Касис, Франция

Касис е мястото, което няма да разочарова и най-претенциозния франкофон. Разположен близо до Марсилия в Южна Франция, очарователният град е известен със своите зрелищни скали, многобройни заливи със скрити плажове и вино.

Днес известното бяло вино от Касис е символ на региона и една от емблемите на Франция.

Дубровник, Хърватия

Дубровник, в южната част на Хърватия, е абсолютно уникално място на брега на Средиземно море. За мнозина това е дестинация номер едно, която бие конкурентите си със зашеметяващия стар град, изпълнен с древна архитектура и фантастичен бряг.

През Средновековието Дубровник, важно пристанище и търговски център, е единственият град, който може да съперничи на италианската Венеция. Нищо чудно, че днес градът е на едно ниво с най-популярните средиземноморски дестинации, като привлича зашеметяващите половин милион туристи на година.

Хидра, Гърция

Да посетите острова си заслужава само заради това, че на него са забранени колите и моторите. С магарета, велосипеди и водни таксита, предоставящи обществен транспорт, Хидра е наистина специално място, което те кара да почувстваш традиционния гръцки дух.

Крайбрежието на острова е изпълнено с малки пристанища, красиви сгради, кристални води и множество изискани ресторанти.

Вижте още: 10-те най-спокойни острова без автомобили

Тоса де Мар, Испания

Тоса де Мар е идеалната дестинация за бягство от стреса. Намира се на около 100 км от прочутата столица на Каталуния - Барселона, в Коста Брава.

Градът примамва посетителите с живописни плажове, очарователен и тих стар град и красив средновековен замък, извисяващ се над плажовете.

Корсика, Франция

Ако смятате, че Корсика е просто още един средиземноморски остров, очевидно грешите. Освен златните плажове и тюркоазени води, Корсика е дом на най-живописните междуселищни пътека в Европа - например легендарният GR 20, който може да се измине пеша за 15 дни.

Планините покриват две трети от този френски остров, разположен недалеч от Сардиния. Той е рай за любителите на разходките. Бреговата му линия, която се вие ​​около 1000 км, е фантастична дестинация за събиране на тен.

Портофино, Италия

Ако трябва да опишем Портофино с една дума, то тя ще бъде "приказка". От малко рибарско селище на италианската Ривиера днес градът се е превърнал в известен курорт, смятан за най-красивото пристанище на брега на Средиземно море.

Нищо чудно, че Портофино има няколко копия в света – в DisneySea в Япония, в Universal Orlando Resort в САЩ и в Gulf Harbour marina в Нова Зеландия.

Тетуан, Марако

В сравнение с европейската част на Средиземно море, брегът в Мароко е девствен и непокътнат. Тетуан, което означава "очи" на берберски, е едно от двете най-големи марокански пристанища по крайбрежието.

Освен това той е красив курорт с удивителен стар град, записан в Списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО.