Дори и на фона на нарастващото геополитическо напрежение, петролният пазар е по-мечи настроен, от когато и да било през последните няколко години, а цените могат да паднат с още 10% или повече.

Цената на суровия петрол от сорта брент вчера падна под 100 долара за първи от 16 месеца, след като ръстът на вноса на Китай се понижи неочаквано във втори пореден месец.

Освен по-малкото търсене от Китай, развитият свят използва по-малко петрол, а прекомерното предлагане в Атлантическия басейн се увеличава.

В резултат на това суровият петрол се съхранява за бъдеща употреба и за първи път от няколко години насам петролът обикаля по света в танкери, които очакват пазар.

"В момента има около 30 млн. долара, които се съхраняват на танкери и в определен момент те трябва да отидат някъде", казва Ерик Лий, енергиен анализатор в Citigroup.

Неговата дългосрочна прогноза за цената на петрола от сорта брент е между 70 и 90 долара за барел, като цената може би вече тръгва в тази посока.

Петролният пазар в края на лятото е много по-различен, в сравнение с юни, когато трейдърите оскъпиха суровия петрол на фона на очакванията, че ислямските екстремисти в Ирак могат да нарушат доставките. Това вече изглежда малко вероятно. Трейдърите също така следят ситуацият в Украйна, тъй като Русия е основен енергиен доставчик за Европа.

И докато тези събития оказват известна подкрепа, те не повишиха значително цените, тъй като предлагането не беше нарушено. Поскъпващият долар също подложи цените на натиск в последните седмици.

Вижте още: Петте най-важни петролни полета в света

Цената на щатския лек суров петрол (WTI) също е под натиск, намалявайки с 63 цента вчера до 92.66 долара за барел, което бе най-ниското й ниво от 14 януари насам.

Една от причините за огромното предлагане е големият скок в петролния добив на САЩ, който през юни се е увеличил с 1.3 млн. барела на годишна база. В края на август САЩ е произвеждала по 8.6 млн. барела петрол на ден.

Джон Килдъф от Again Capital споделя пред CNBC, че очаква цената на WTI петрола да падне до около 85 долара за барел, след което евентуално да отиде под 80 долара.

Последният път, когато бяхме в такъв мечи тренд през 2008-2009 г., нямахме това съврхпредлагане в Атлантическия басейн, нямахме много резерви. Това е световен феномен," казва Килдъф.

Засега страните от ОПЕК произвеждат по 30 млн. барела на ден, а Саудитска Арабия, която е най-големият производител, не е обявявала, че ще намали производството, което е в размер на 10 млн. барела дневно, отбелязват анализатори.

Според Килдъф Саудитска Арабия може лесно да промени перспективите за петрола. "Ако саудитците не реагират, спадът в цената ще бъде доста бърз," казва той. Килдъф очаква цената на брента да се запъти към около 96 долара за барел, но след това може да отскочи от това ниво, преди да падне през четвъртото тримесечие, когато да пробие 90 долара.

Според Лий цените могат да бъдат подложени на още по-голям натиск, когато търсенето на петрол в САЩ падне през четвъртото тримесечие. Това винаги се случва заради по-малкото търсене на рафинериите.

Може да има и още един скок в производството на щатски петрол на световния пазар в рамките на 500 000 барела на ден, които ще потекат по нов петролопровод, свързващ Канада с Мексиканския залив.