Не сте намерили извора на младостта? Та той е в кухнята през цялото време...

Тези пет храни ни гарантират, ако не вечна младост, то поне по-продължителна.

Моркови и домати

Всички знаем колко са важни зеленчуците в диетата ни – с техните витамини и високо съдържание на фибри. Но знаете ли, че правилното хранене може да ви направи по-привлекателни?

Според проучване, проведено през 2012 г. в Шотландия, хората, които повишават дневния си прием на плодове и зеленчуци до три пъти в продължение на шест седмици, се считат за по-привлекателни.

Учените отдават това на каротеноидите, които отговарят за ярките пигменти на храните, а също се и за добрия вид на кожата ни.

Каротеноиди са намерени в почти всички плодове и зеленчуци - от картофи през праскови до дини и спанак.

Соя

Соята е една от най-противоречивите храни в днешно време. Но ако решите да й дадете още един шанс, трябва да знаете, че соевите ядки и тофуто могат да изгладят бръчките ви.

Според данните от проведено в Токио проучване през 2007 г. жените на средна възраст, които консумират соя всеки ден в продължение на 12 седмици, се сдобиват с по-стегната кожа.

Вижте още: Най-възрастната жена в света отдава дълголетието си на добрата храна

Шоколад

Когато се отправяте към плажа, вземете си кърпа, шапка, слънцезащитен крем и не забравяйте тъмния шоколад.

Многобройните проучвания са установили, че сладкото лакомство има защитни свойства, не само когато става въпрос за нашите сърца, но и за кожата ни.

Намерени в шоколада съединения могат да ни предпазят от вредните ултравиолетови лъчи. Онези от вас, които консумират черен шоколад, имат шанса не само да се защитят от слънцето, но и да се сдобият с по-хидратирана и гладка кожа.

Изследователите смятат, че това би могло да се дължи на подобряването на притока на кръв в резултат на антивъзпалителните свойства на шоколада.

Кокосово масло

Супермодели, като Миранда Кер, се кълнат в него, твърдейки, че омекотява косата. Освен това е полезно при диети, ако приготвяте храната си с него.

Но когато става дума за хронично суха кожа, кокосовото масло е често срещана съставка в много кремове за тяло и лосиони.

Дерматолозите казват, че то има противовъзпалителни свойства, което го прави отличен избор за хора с кожни заболявания като екзема. Високото му съдържание на липиди пък означава, че задържа влагата в кожата.

Яйца

Бъркани или на очи, варени или като застройка, яйцата са полезен за кожата продукт.

Проучване от 2009 г. установи, че два антиоксиданти, открити в любимата на много хора храна за закуска, могат да учетворят защитата на кожата ви срещу слънчевите UV лъчи.

Освен това ни пазят от кафяви петна и бръчки.