За българите мравките са само насекоми, а не вечеря. А какво ще кажете да хапнете малко живи мравки? И не става въпрос за поредното изпитание в родно риалити шоу.

Това са шест деликатеси, предлагани по света, в чиито съставки влизат живи животни.

Охладени мравки

Една салата, поръсена с охладени мравки, моля. Точно така. В Копенхаген, Дания, ресторант добавя мравки в своята салата.

Това е хрупкава безглутенова алтернатива на крутоните с вкус на джинджифил, кориандър и лимонена трева, казват от управата на ресторанта.

Морски таралежи

Да, тези черни бодливи топки в действителност са живи и се консумират около Средиземно море.

Е, части от тях. Бодливата черупка съдържат живо същество или поне неговите полови жлези.

Вижте още: Бон апети: 14 странни храни, които ще ви накарат да повърнете

Жива риба

В Япония можете да ядете ikizukuri, или филетирана риба, която се сервира, докато е още жива.

Тя се поднася на плоча, като отрязаната й глава служи за декорация. От етични съображения ястието е забранено в много страни.

Танцуващи скариди

Odori Ebi е японски деликатес и сашими ястие, което съдържа живи скариди. Те все още се движат, докато човек се храни.

Ястието се приготвя бързо, а често скаридите се поставят в малко саке – за по едно питие, преди да бъдат изядени.

Жив октопод

В Корея това ястие се нарича sannakji. Представлява малък октопод, който е нарязан и поднесен още жив и мърдащ.