Доларът се повиши до осемгодишен максимум спрямо йената и едногодишен връх спрямо еврото вследствие на противоположната монетарна политика, очаквана от Фед и Европейската централна банка.

Според Денис Гартман, автор на The Gartman Letter, поскъпването на долара тепърва предстои.

„Смятам, че сме изминали едва 10 или 20% от предстоящото рали на долара“, коментира Гартман пред финансовото издание CNBC. „Мисля, че току що започна бичият пазар при щатската валута“, допълва още специалистът.

Изказването на Гартман идва малко преди началото на двудневната среща на Фед по отношение на паричната политика. Всички инвеститори са насочили погледите си към изказването на Фед и наличие на промяна в тона в посока на по-скорошно от очакванията повишение на лихвите.

За такава промяна би се сметнала липсата на изявлението: „лихвите ще останат на ниските си нива за продължителен период от време“, традиционно за последните срещи на Комитета по парична политика (FOMC).

Много инвеститори очакват повишението на лихвите в САЩ да се случи през първата половина на следващата година, докато в същото време банките на Япония и еврозоната да продължат със стимулиращите си политики и ниски лихви.

Скъпият долар означава низходящ натиск върху цените на суровините. Златото е сред най-чувствителните към долара суровини, така че Гартман очаква понижение в цената на златото.