Геополитическите рискови фактори за световната икономика, свързани със ситуацията около Украйна и Русия, "са се повишили през август и могат още да се засилват, в зависимост от това как ще се отразят допълнителните санкции срещу Русия".

Такова мнение изказват специалисти от МВФ в нов доклад, който е подготвен за съвещанието на министрите на финансите на Г 20, което ще се проведе на 20 и 21 септември в Австралия.

В разпространения от пресслужбата на МВФ документ се казва, че освен забавяне на икономическия ръст в региона и извън него, ефектът ще бъде изразен и в нови действия за избягване на риска на световните финансови пазари, ръст на държавните разходи, понижаване на доходите чрез трусове на стоковите пазари и в резултат на влиянието на санкциите и контрасанкциите върху финансите и търговията.

Според експертите, дори и да няма голяма ескалация на конфликта, всичко това може съществено да се отрази на доверието на бизнеса в бъдещето.

Освен това, според авторите на доклада, по-бързото от очакваното повишаване на лихвените проценти в САЩ и ниската инфлация в някои от развитите икономики биха могли да създават проблеми в бъдеще за световното икономическо развитие.

В същото време, според документа, общата оценка на специалистите от МВФ за световната икономика, като цяло, е, че независимо от неуспехите през настоящата година, включително и отслабването на икономическата активност в Русия "продължава неравномерно глобално оздравяване".