Мащабната програма за основен ремонт на улици и булеварди в София ще продължи и догодина. В плановете на общината влизат 17 обекта, а работите ще струват 100 млн. лв., информира в. "24 часа".

Ремонтите на първите обекти ще стартират напролет. Те няма да се правят накуп, за да не блокираме града. Дейностите ще са разпределени равномерно по територията на столицата и за всяко трасе ще се осигури алтернативен маршрут. Всички обекти ще се правят с частични стеснявания и почти никъде няма да има спиране на движението, увери зам.-кметът по транспорта Любомир Христов.

В списъка е последната нова естакада - при булевардите "Гешов" и "България". Проектът отдавна е готов, но не почва заради жалба в съда. Общината спечели първото дело и ако няма ново обжалване, част от дейностите може да стартират още тази година. Естакадата ще струва 27.8 млн. лв. и трябва да е готова за 1 г. Отгоре ще има кръгово кръстовище, а отдолу светофари ще регулират движението.

Вижте още: Десет факта за метрото в София, които може би не знаете

През 2015 г. ще се прави и разширението на бул. "Тодор Каблешков" между булевардите "Братя Бъкстон" и "Цар Борис III". То ще струва 3.6 млн. лв. и трябва да приключи за 3 месеца. Булевардът ще има по 2 ленти във всяко платно. Ще се ремонтира и мостът над река Боянска.

Ул. "Богатица" между булевардите "Арсеналски" и "Дж. Баучер" ще бъде разширена, а паветата ще се подменят с асфалт. Ще се прави ново отводняване, канализация, бордюри, тротоари, осветление и джобове за контейнери за смет - всичко за 3.2 млн. лв. Същите дейности се планират и по бул. "Арсеналски", за чийто ремонт са предвидени 1.2 млн. лв.

Разширение ще се прави и на бул. "Монтевидео" от бул. "Н. Петков" до ул. "763". То ще струва 4.8 млн. лв. Там паветата също ще се махат.

На ред догодина са и 6 км от бул. "Вл. Вазов" - от моста "Чавдар" до бул. "Ботевградско шосе". Ще струва 14.9 млн. лв. Ще се ремонтират и 8-те моста и един подлез.

Най-тежкият обект обаче ще е бул. "Дондуков". По него минава важна част от трафика в центъра. Ремонтът от ул "Кракра" до Младежкия театър ще струва 8 млн. лв. Ще се подменят трамвайният път, бордюрите и тротоарите. Все още не е решено дали паветата там ще се заменят с асфалт, каквито бяха първоначалните планове.

1.5 млн. лв. ще струва рехабилитация на бул. "Прага" между булевардите "Скобелев" и "П. Славейков". Тя ще трае 45 дни, като паветата ще бъдат сменени с асфалт. Ще има ново отводняване, бордюри и тротоари.

Рехабилитация се планира и за улиците "Иван Странски" и "Ст. Младенов" в района на Зимния дворец в Студентски град. Работите ще струват 2.2 млн. лв.

Още една тапа по "Цариградско шосе" ще трябва да изтърпят шофьорите следващото лято. Тогава ще започне вторият етап на проекта - от бул. "П. Яворов" до надлеза на 4-и км и от надлеза над бул. "Ал. Малинов" до Околовръстния път. Ремонтът на най-натоварения софийски булевард ще струва 12.8 млн. лв.

В него влизат рехабилитация на 2-етажното кръстовище на алея "Яворов", на централните платна и локалите, на моста над река Искър, транспортния подлез до него и обновяване на подлеза при х-л "Плиска".

Ремонт се планира и на бул. "Сливница" между булевардите "К. Величков" и "П. Дертлиев". Той ще струва 6.2 млн. лв. и ще продължи 2 месеца. В обекта влиза и рехабилитация на надлеза при Захарна фабрика, който не е ремонтиран, откакто е построен.

Рехабилитация на трамвайното трасе и пътните платна включва ремонтът на ул. "Козлодуй" от бул. "М. Луиза" до ул. "К. Стоилов". Релсовият път не е обновяван от изграждането му през 1978 г. Работите ще струват 3.2 млн. лв. и включват нов релсов път, дренажна система, бордюри, електрическа мрежа и тротоари.

В списъка е и изграждането на ул. "Обиколна" между бл. 211 в "Дружба" и бул. "Копенхаген". Новата улица от 1.1 км ще струва 3 млн. лв. и ще има велоалея.

Ремонтът на бул. "Братя Бъкстон" пък включва нова настилка, тротоари, бордюри, осветление, уширения за спирките, велоалея и антипаркинг стълбчета. Общата сума за него възлиза на 1.2 млн. лв.

Освен 17-те обекта планираме и над 10 млн. лв. за малки квартални улици. За текущ ремонт ще бъдат предвидени 30 млн. лв. От тях 3 млн. лв. ще бъдат за ремонт на тротоари, добави Христов.
Довършват напролет пешеходната "Витошка"

Напролет ще започне последният етап от ремонта на пешеходната зона по бул. "Витоша" между улиците "Солунска" и "Алабин".

Той ще струва 1.6 млн. лв. При пресичането с ул. "Кърниградска" ще се оформи малка пиацета - площадно пространство. Ще се поставят 24 озеленени клоца с места за сядане, кашпи с цветя и пейки. Сред атракциите ще бъде мотриса, която ще се превърне в кафене "Старият трамвай".

Ремонт за 5 млн. лв. ще има и по булеварда между улиците "Гургулят" и "Бяла черква". Там се планира подмяна на настилката, бордюрите и тротоарите. Ще се направи велоалея и ще се обнови трамвайното трасе.