Не е нужно часовниците да бъдат целите инкрустирани в диаманти или пък да са от 17-и век, за да струват милиони долари.

Въпреки че марката Roger Dubuis няма дори и 20-годишна история, тя е известна с майсторската изработка на часовниците и с цените, които достигат седемцифрени стойности.

Най-новата звезда от марката Roger Dubuis е моделът от 2013 Excalibur Quatuor — той разполага с четирипружинен механизъм, създаването му е отнело 2 400 часа, а чсовникът е резултат от продължили 7 години разработки.

Цената му е 1.1 млн. долара, което го прави един от най-скъпите часовници в света.

Една от причините Excalibur Quatuor да е толкова скъп е, че той бяга от традиционната механична функция или “усложнение”, известна като турбийон, което производителите на часовници почитат заради естетическата му красота.

Механизмът турбийон подобрява точността на часовника и обикновено се използва от скъпите марки, които искат да демонстрират майсторството при изработката на часовника.

Вместо това от Roger Dubuis са създали четирипружинен баланс за Excalibur Quatuor. Балансовите пружини не са новост при изработката на часовници, но това, което са направили от компанията, е, че са сложили не една, а четири балансови пружини, които работят заедно за постигането на безпрецедентна точност.

Вижте още: Часовник, който струва 1.3 млн. долара и не се купува само с пари

Всяка от балансовите пружини е монтирана в часовника под ъгъл от 45 градуса, като те работят по двойки, отчитайки постоянно гравитацията. Те са толкова точни, че дори отчитат движенията на човека, който носи часовника.

Звукът на часовника също е уникален. Всеки баланс пулсира по четири пъти в секунда, като в нито един момент вибрирането на два от тях не съвпада. Това означава, че вместо класическото тиктакане на часовника, звукът при Excalibur Quatuor наподобява повече бръмченето на машина.

Самият часовник е изработен от 590 различни части и разполага с функция за 40-часов резерв, която е толкова високотехнологична, че от компанията са кандидатствали за патент.

Корпусът на часовника е направен от силикон заради малкото му тегло и голяма издръжливост. Той е четири пъти по-здрав от стоманата, но уникалното е, че тежи много по-малко.

Както всяко нещо, което си струва да се притежава, силиконовата версия на Excalibur Quatuor е изключително лимитирана серия. В света има само три такива часовника.

След всичко това цената от 1.1 млн. долара изглежда доста по-разумна.