Лондон е изместил Хонконг като най-скъпия за живот град в света за работещи, според данни на консултантската компания Savills.

За пръв път от сформирането на индекса относно работа и живот на агенцията през 2008 година Лондон се изкачва на върха на класацията, доминиран традиционно от Хонконг.

Повишението в цената на имотите в британската столица, за разлика от спада в цените на имотите в Хонконг, до голяма степен са предопределили разместването.

В понеделник статистиката на Великобритания отчете ръст в цените на имотите до предкризисните им нива от 2007-2008 година.

Допълнително за доминацията на Лондон в класацията съдейства поскъпването на британската лира спрямо долара, на фона на поевтиняването на хонконгския долар.

Това е сериозно изкачване на Лондон в класацията, който е заемал пета позиция през изминалата година.

В момента на работещ му струва средо 120 568 долара годишно да живее в Лондон, което е под 128-те хиляди за Хонконг от 2011 година.

Разходите за живот на работещите са се понижили през тази година в ключови градове като Ню Йорк, Сингапур и Шанхай.

Изразено в долари, на работодателите им струва четири пъти повече да позиционират работещи в Лондон, в сравнение с Мумбай и близо три пъти повече от това да ги позиционират в Шанхай.

Цените на имотите в Хонконг обаче все още са значително по-високи от тези в Лондон, като са с близо 40% нагоре, но разликата постепенно се стеснява.