По-рано тази година Apple плати 3 млрд. долара за Beats - компанията, основана от Джими Айвийн и Доктор Дре. Въпреки че Дре побърза да заяви, че вече е първият хип-хоп милиардер заради данъците му, които са деветцифрена сума, означава, че това няма да стане веднага. Той обаче се е запътил натам.

Междувременно Дре може да се похвали с най-различни други финансови постижения. Последното от тях е, че оглави класацията на най-богатите хип-хоп изпълнители с доходи преди данъци в размер на 620 млн. долара.

Това не е най-високата сума, печелена някога от някои от изпълнителите в класациите на Forbes, но тя е по-голяма от общите доходи на останалите 24-има души в класацията на изданието за 2014 г.

“Може сигурно да се каже, че слушалките са добър бизнес,” казва DJ Khaled, който дебютира в класацията под номер 20 с доходи в размер на 7 млн. долара.

Разликата между Дре и нареждащите се след него в класацията е огромна. Второто място тази година си поделят Диди и Джей Зи с по 60 млн. долара доходи.

Това е най-голямата сума, печелена от Джей Зи от 2010 г. насам, като тя се дължи на множеството му бизнес начинания – бизнес империята му Roc Nation, 68 концерта, коняка с марка D’Ussé и последния му албум, който стана платинен още преди да излезе, тъй като от Samsung се съгласиха да купят 1 млн. копия.

Подобно на Джей Зи, Диди също се труди сериозно, за да заработи своите 60 млн. долара. Споразумението му с марката водка Ciroc, произвеждана от Diageo, носи по-голяма част от доходите му.

Той обаче изкарва допълнително средства и от текилата DeLeon, Blue Flame - маркетинговата компания, дрехите Sean Jean и Revolt TV.

Четвъртото място в тазгодишната класация е за Дрейк с 33 млн. долара доходи. Неговият четвърти студиен албум Nothing Was the Same е продаден в около 4 млн. копия по цял свят.

Дрейк има допълнителни доходи от турнета, рекламен договор с Nike Jordan. Вследствие на всичко това доходите му, в сравнение с 2013 г., са се утроили.

Челната петица се оформя от Макълмор и Раян Луис, които са заработили общо 32 млн. долара. Дуото от Сиатъл започна 2014 г. с гръм и трясък, печелейки четири от седемте награди Грами, за които бе номинирано.

Всичко това означава повече пари за тях. Тази година те имат три пъти по-големи доходи от 2013 г.

В класацията има и двама дебютанти - DJ Khaled и J. Cole, които си поделят 20-ото място с приходи в размер на 7 млн. долара.