Испанското правителство заведе дело в Конституционния съд, за да попречи на референдума в Каталуния за независимост от Испания, съобщи премиерът Мариано Рахой.

Правителството "официално заведе иск" пред Конституционния съд в Испания, за да възпрепятства действията на каталунските лидери да проведат референдум на 9 ноември, каза Рахой след извънредно заседание на кабинета. Той нарече референдума "демагогски" и "антидемократичен".

Премиерът обеща да защити суверенитета на страната си от опита на каталунските лидери да проведат референдум за независимост на региона, съобщи БГНЕС.

"Нищо и никой, нито някоя институция може да наруши този принцип на единния неделим суверенитет, върху който се основава нашият общ живот", каза премиерът на Испания. Той изрази дълбоко съжаление, че президентът на североизточната област Артур Мас е насрочил референдума.

"Съжалявам за това, защото то противоречи на закона, надхвърля демократичните рамки, разделя каталунците, отдалечава ги от Европа и от останалата част на Испания и вреди сериозно на нейното благоденствие", заяви премиерът.

"Да не говорим за притеснението, на което е осъдена част от каталунските граждани, карайки ги да участват в инициатива, която няма да може да се осъществи заради своята незаконност", каза още Рахой.

Централното правителство заяви, че ще използва всички законни средства, за да попречи на референдума за независимостта, който Каталуния иска да проведе на 9 ноември, въпреки противопоставянето на властите в Мадрид.