Всяко утро се събуждате с недоволство, защото се налага да отидете на работа, която не ви е по сърце. От тази ситуация има само два изхода.

Ако не харесвате работата си, ако с усилие преживявате всеки работен ден, за да се доберете възможно по-скоро до дома, да си отпочинете и на следващия ден да преживеете отново същото, защо все още не сте напуснали? Отговорът е прост – страхувате се от промените. Искате да захвърлите всичко, но изпитвате страх.

Длъжни сте да се запитате какво ви кара да се страхувате повече – да живеете в нещастие всеки следващ ден или да прекрачите в напълно неопределеното бъдеще.

Хората казват, че „дяволът, който познаваш, е по-добър от дявола, който не познаваш”. Разбира се, можете да бъдете нещастни сега, но какво ще се случи, ако на новата си работа станете още по-нещастни?

Вие сте наясно с лошото ръководство и колегите си и осъзнавате, че по-лоши не могат да станат. Т.е. сигурни сте в настоящата ситуация, но нямате гаранция, че на новото място няма да ви уволнят след месец.

Сега погледнете картинката от друг ъгъл. А ако новата ви работа е великолепна? Ако новото ръководство ви помогне да постигнете успехите, които дълго сте планирали? А ако новата компания цени вашите навици и ви възнаграждава за усилията и уменията?

Какво ще бъде, ако всяка сутрин се събуждате с усмивка на уста и изживявате пълноценно всеки ден от седмицата? Ами ако това се крие зад „неопределеното бъдеще”?

Няма да разберете кой път е по-добрият, докато не направите избор. Имате два изхода от ситуацията – можете да поемете по пътя на новата работа или да промените отношението си към настоящата.

Вижте още: 8 сигурни начина да те изгонят от работа

Ако сте решили, че най-добрият избор е смяна на работното място, предлагаме ви 5 препоръки, които да вземете под внимание.

1. По-лесно е да си намерите нова работа, докато все още работите. Новият работодател ще ви оцени по-високо, ако в момента на търсене сте заети. Това означава, че някой вече е оценил уменията ви и е готов да плаща за тях.

Освен това новият работодател ще се почувства като участник в своеобразно съревнование и ако напуснете работа заради него – това е един вид победа. Затова се постарайте да си намерите нова работа, а след това да напуснете.

2. Съставете списък от характеристики на настоящата работа, които ви карат да се чувствате нещастни. Става дума за задълженията, които изпълнявате, хората, с които работите, и като цяло атмосферата, в която работите. Изяснете си от какво сте недоволни и какво искате да избегнете на новото работно място.

3. Съставете списък с хора, които биха могли да ви помогнат да си намерите нова работа. Вашият професионален кръг на общуване е отличен начин да си намерите ново поприще. Може дори да става дума за ваши клиенти или партньори. Не изпускайте нито един контакт.

4. Парите не бива да са основен мотиватор за смята на работата. Позиция с по-ниска заплата, която ви прави щастливи, е по-стойностна. Колкото по-щастливи сте вие, толкова по-ефективно ще работите и ще имате по-големи шансове да успеете.

5. В момента, в който решите да смените работата си, ще забележите колко много възможности се откриват пред вас. Възможности, които не сте забелязвали.

Не си струва да позволявате на чувството страх да спъва развитието ви. Разбира се, не можете със сигурност да знаете какво ви очаква в „неопределеното бъдеще”, но има само един начин да си го изясните.