Доларът поскъпна за първи път от три дни спрямо йената преди очакваните данни за неселскостопанската заетост в САЩ, които според прогнозите ще покажат, че икономиката е създала най-много нови работни места от три месеца насам.

Доларовият индекс на Bloomberg върви към седмо поредно седмично повишение, което е най-дългата печеливша серия от юни 2010 г., след като подобряващите се данни за щатската икономика засилиха спекулациите, че Федералният резерв ще вдигне лихвите следващата година.

Йената падна, след като Централната банка на Япония увеличи изкупуването на активи, а министър-председателят Шиндзо Абе обяви, че големи компании и износители са отчели сериозни печалби заради по-евтината валута и трябва да прехвърлят част от тези ползи и на по-малките компании.

Новозеландският долар поевтиня спрямо всичките 16 най-търгувани валути.

Доларът поскъпна с 0.4% до 108.81 йени, след като в предходните две сесии изгуби 1.1%. Щатската валута се оскъпи с 0.1% до 1.2655 спрямо еврото, след като на 30 септември поскъпна до 1.2571, което бе най-високото ниво от септември 2012 г. Йената поевтиня с 0.3% до 137.70 спрямо еврото.

Доларовият индекс, който следи представянето на долара спрямо 10 друго основни валути, нарасна с 0.1% до 1 068.67 пункта. Индексът затвори на ниво от 1 070.94 пункта на 30 септември, което бе най-високото от юни 2010 г.

Щатските работодатели са създали 215 000 нови работни места през септември, в сравнение със 142 000 в предходния месец, според проучване на Bloomberg сред икономисти. Очакванията за безработицата пък са, че се е запазила на ниво от 6.1%, или най-ниското от юли 2008 г.

Доларът е поскъпнал с 6.5% в последните три месеца и е най-добре представящата се валута сред 10-те основни. Йената поевтинява с 0.6%, докато еврото губи 1.7%.

Йената отчете понижения спрямо 15 от 16-те най-търгувани валути, след като Абе заяви в японския парламент, че Япония трябва да помогне на по-малките компании с поевтиняването на валутата.

Бившият финансов министър Хирохиса Фудджий заяви по-рано тази седмица, че по-нататъшно поевтиняване на валутата може да доведе до интервенция. Политиката на централната банка, която обезценява йената, е погрешна, според бившия министър.

Централната банка на Япония е изкупила държавни облигации за рекордните 3.5 трлн. йени (32.2 млрд. долара) като част от безпрецедентните си стимули за икономиката с цел достигане на 2% инфлация.

Новозеландският долар поевтиня на фона на спекулациите, че централната банка ще продължи с усилията си да обезценява валутата, за да подпомогне компаниите износителки.

От Централната банка на Нова Зеландия предупреждават от месеци, че местният долар е скъп и вреди на икономиката, която през второто тримесечие отчете най-малкия си темп на растеж от година. Централната банка на Нова Зеландия обяви на 29 септември, че е продавала долари в най-голямата си интервенция от седем години насам.

Кивито, както наричат още новозеландският долар, падна с 0.4% до 78.71 щатски цента, след като поевтиня до 77.09 щатски цента на 29 септември, което бе най-ниското ниво от август 2013 г.