Изборите вече са факт и определено са на път да станат уникални в няколко отношения. Освен че бяха предсрочни, проведените парламентарни избори най-вероятно ще вкарат цели осем партии в парламента, което не се е случвало в новата история на страната ни.

Това повдига сериозни въпроси относно възможността за съставяне на стабилно правителство. А стабилно правителство е едно от ключовите изисквания на инвеститорите за по-голяма яснота и възможност да планират своите инвестиции.

Много специалисти изразиха мнение, че формирането на стабилно правителство е критично за възобновяване на възходящия тренд на SOFIX (който е в корекция от подадената оставка на правителството и случилото се с КТБ), както и опасения, че липсата на такова може да повлияе негативно върху посоката на ключовия индикатор.

Дали и кога ще има правителство и стабилно ли ще е то е трудно да прогнозираме в момента. Това, което можем да направим, е да проверим има ли някаква зависимост и цикличност при представянето на индекса в четиригодишния цикъл на избори.

За целта ще разгледаме представянето на SOFIX през всяка една от четирите години от изборния цикъл (в годината на изборите, в годината след изборите, в средата на мандата и в годината преди новите избори), за да видим дали има някаква закономерност.

Подобен „изборен цикъл“ отдавна се наблюдава на развитите пазари, а въпросът е можем ли да търсим определена закономерност и у нас.

Без да броим последния (от 2013 година), налице са три пълни изборни цикъла (2001, 2005, 2009 година), както и една година на избори от четвърти цикъл (2013 година).

2001 2005 2009 2013 Средно Година на избори 11,15% 32,02% 19,13% 42,28% 26,14% Година след избори 54,33% 48,28% -15,19% 29,14% Средата на мандата 148,16% 44,42% -11,11% 60,49% Година преди избори 37,63% -79,71% 7,25% -11,61%

Както се вижда от таблицата по-горе, в историята досега индексът на сините чипове SOFIX се е представял най-слабо през годината преди избори, когато се е понижавал средно с 11.6%. Спадът почти изцяло се предопределя от загубата с близо 80% в стойността му по време на срива от 2008 година.

Това е напълно в противовес с „изборния цикъл“ в САЩ (става въпрос за четиригодишния президентски цикъл), където годината преди изборите традиционно е най-силна за пазара.

Може да се каже, че годината в средата на мандата (втората година след изборите) се оформя като най-добра за представянето на индекса - със среден ръст от 60.5%, или над два пъти по-добре, в сравнение със средното представяне в годините на и след изборите (отличаващи се с почти еднаква доходност за SOFIX).

Отново срещаме напълно противоположна тенцения в САЩ, където годината в средата на мандата е традиционно най-слаба за пазара, със средна доходност над два пъти по-ниска от тази в най-добрата му година от цикъла.

Друг интересен факт е, че годината на изборите е единствена от четиригодишния цикъл, когато не откриваме понижение при индекса в четирите разглеждани при нея случаи.

Посочените данни трябва да се вземат предвид с известна доза скептицизъм заради малкия брой изборни цикли, които присъстват при изчисляването им (за разлика от значително по-голямата база на международните пазари).