Играта на борсата често е разочароваща за дребните инвеститори, които или се включват твърде късно, изпускайки основната част от повишението, или уцелват моментни върхове и после продават в най-неподходящите моменти. Звучи ви познато, нали?

На пръв поглед инвестирането изглежда лесно, просто спазвайте правилото „Купувайте евтино и продавайте скъпо“. Нещата обаче далеч не са толкова прости. Инвеститорската психология често ни кара да правим точно обратното - „купуваме скъпо и продаваме евтино“.

Това е така, защото инвеститорите често нямат желание да инвестират на борсата до момента, когато не чуят от някой съсед или по телевизията колко много са се повишили индексите и колко много пари е изкарал някой техен познат от търговия с акции.

За съжаление, това е един от сигурните признаци, че най-вероятно вече сте изпуснали момента и е твърде късно да влезете на пазара.

Развитието на този сценарий вече сме го виждали няколко пъти, а в момента, когато инндивидуалните инвеститори най-масово поглеждаха към фондовия ни пазар (2007-2008 година), станахме свидетели на формиране на пазарен връх и последвал срив в цените на акциите.

Това напълно обезкуражи дребните инвеститори и направи борсата място, към което може би никога повече няма до погледнат (или поне до следващото надуване на пазара, когато отново ще е твърде късно).

През последните две години станахме свидетели на сериозно повишение на родните индекси след неуспешния опит за тестване на техните дъна.

Споменът за срива отпреди пет години обаче все още е твърде пресен и някои инвеститори и „слаби ръце“ побързаха да заключат печалби, което инициира корекция на пазара ни. Корекцията се подхрани от фактори, като политическа нестабилност, предсрочни парламентарни избори и затруднения при една от банките в страната.

Всички тези събития инициираха понижение на индексите, които обаче все още са разумни и в рамките на до 20% (16.1% от върха през април до дъното през юни). Тоест все още не можем да говорим за мечи пазар 0 или възходящият тренд е в сила, въпреки всички неясноти, които са налице в момента.

От дъното на SOFIX през февруари 2009 г. до момента индексът е добавил близо 108% към стойността си, или се е удвоил. Това, макар и стряскащо, далеч не е толкова неразумно, като за сравнение ще посочим, че от дъното през 2009 г. до момента индексът на сините чипове S&P 500 е нараснал с близо 200%, или три пъти.

Корекциите са време да се купуват акции, а не да се продават. Имайте предвид, че обикновено в първата фаза на един дългосрочен бичи цикъл (какъвто залагаме, че е започнал за родния пазар) се реализира около 25% от цялостното повишение. Или казано по друг начин, пред инвеститорите все още може да има дълъг път на реализиране на печалби.

Нещо повече, родните инвеститори би следвало да се чувстват облагодетелствани от наличната корекция, защото щатските инвеститори, например, които от 2011 година чакат корекция (между 10 и 20%), за да да се включат на пазара, така и не станаха свидетели на такава. По този начин те изпуснахаа основна част от ралито, което вече се нарича от много специалисти „най-мразеното рали“ на щатските индекси.

Ето и една проста стратегия как можете да инвестирате на родната борса, дори и при очаквания или опасения за по-нататъшно продължаване на корекцията. Стратегията е заимствана от международните пазари и можем да я перефразираме от „dollar-cost averaging“ в инвестиране с „левово осредняване на разходите“.

Тя е много проста и се състои в това да купувате избрани от вас акции за определена фиксинарана сума в лева през определен фиксиран интервал от време. С тази стратегия се избягва риска от това да влезете по време на пазарен връх, като тя е идеална за инвеститорите с дългосрочен хоризонт.

Стратегията избягва и допускане на грешка с неправилно „таймиране на пазара“, която може да ви коства значителни капиталови загуби или дори цялата ви сметка.

Ако цената на избрания от вас актив се понижава в бъдеще, със следването на тази стратегия вие ще имате възможност да купувате повече акции срещу отделената от вас сума. И обратното, при повишение в цената на актива ще купувате по-малко акции, но в крайна сметка ще се движите в правилната посока.

Целта на тази стратегия не е да не регистрирате загуби, когато пазарът се понижава, а да купувате повече активи при корекция. В крайна сметка, когато корекцията приключи и пазарът тръгне отново нагоре, вие ще сте по-добре позиционирани със своя портфейл.

Ето един пример как е работила стратегията на щатските пазари. Инвеститор е влязъл на щатския пазар през октомври 2007 година - най-лошото време, в което може да направи това (предвид на предстоящия срив в нивата на акциите през следващите две години), като насочва 50 долара към индексен фонд, базиран на S&P 500 в началото на всеки месец.

Стойността на инвестираните 4 200 долара за целия период към 1 септември 2014 година е 6 563.97 пункта. Така инвеститорът е реализирал доходност за този период от 56%, или средно 5.6% на година, въпреки че е преживял един от най-големите сривове в историята на S&P 500 и е започнал в най-неподходящия момент.

Дългосрочния хоризонт на инвеститора в крайна сметка му се е отплатил, а това че е запазил хладнокръвие, го е спасило от реализиране на загуби. За сравнение през февруари 2009 година (по време на дъното за пазара) инвеститорът е бил със загуба в размер на 36% от своите средства.

* Материалът е с аналитичен характер и не е съвет за покупка или продажба на акции.