Индустриалните поръчки в Германия са се понижили през август с най-много от финансовата криза през 2009 година, сочейки трудни времена за най-голямата европейска икономика.

Данните на немското финансово министерство посочиха свиване на поръчките с 5.7% през август, което се оказа далеч по-зле от очакваното понижение с 2.5% през месеца.

Поръчките от страни извън еврозоната са намалели с 9.9%, докато тези от страните от еврозоната - с 5.7%. Поръчките от компании в страната са се понижили едва с 2%.

„Данните сочат сериозни проблеми пред немската икономика през предстоящото четвърто тримесечие“, според Карстен Брзески, главен икономист в ING, цитиран от Bloomberg. “Не са само опасенията от фактора Путин, поръчките са били по-слаби от слабостта на икономиките в еврозоната“, допълва още специалистът.

Лошите резултати идват в момент, когато Германия е подложена на натиск от останалите си европейски партньори да повиши разходите си в усилията да се стимулира икономиката на еврозоната.

Правителството на Ангела Меркел заяви, че има малко пространство за допълнителни стимули, предвид на обещанията за балансиран бюджет през следващата година.

Според доклади в медиите, МВФ може да понижи прогнозирания ръст на икономиката на Германия за тази и следващата година до около 1.5% за всяка от годините заради кризите в Украйна и Близкия Изток.

Данните идват след лошите такива от миналата седмица, когато проучване посочи спад в активността в сектора на промишлеността в страната за пръв път от 15 месеца насам през септември.