Инфлацията в еврозоната е продължила да се понижава през септември, посочиха изнесени данни на Евростат днес. Това бе най-ниското ниво на инфлация от октомври 2009 г. насам.

Ръстът на потребителските цени през септември на годишна база е възлязъл на 0.3%, според данните. Резултатът отговори на средните очаквания на анализаторите, като бе под инфлацията от август в размер на 0.4%.

Ниското ниво на инфлация подхрани спекулациите на пазара, че ЕЦБ може да прибегне към допълнителни стимули за икономиката.

Еврото поевтиня рязко спрямо долара след новините, понижавайки се до нива от 1.2602, след като преди оповестяването на данните се разменяше при нива от 1.2684. Това бе най-ниската стойност на еврото от септември 2012 година насам.

Еврото се понижи до най-ниското си ниво спрямо британската лира от 26 месеца насам, регистрирайки стойност от 0.7775 паунда за долар.

В началото на септември президентът на ЕЦБ Марио Драги представи нова система от стимули в размер на 1 трилион долара.

В отделен доклад стана ясно, че безработицата в еврозоната през август се е задържала при ниво от 11.5%.

С най-ниска безработица продължава да е Австрия (4.7%), следвана от Германия (4.9%). Гърция и Испания продължават да са с най-високо ниво на безработица от съответно 27% и 24.4%.

Безработицата у нас се запазва при нивото си от юли при 11.3%, сочат данните на Евростат.