Цените на недвижимите имоти в Лондон се очаква да се понижат през следващата година за пръв път от 2009 година насам вследствие на влошаване в тяхната достъпност след четири години на ръст. Това прогнозират от Центъра за икономическо и бизнес развитие във Великобритания (CEBR).

Средната цена на недвижимите имоти се очаква да се понижи с 2.6% през следващата година, а за тази година се очаква повишение от 17%.

За сравнение средните цени в страната най-вероятно ще се повишат със 7.8% през тази година, като се очаква да изгубят 0.8% догодина.

Перспективите за повишаване на лихвите в страната са друг фактор, който най-вероятно ще натежи върху цените на недвижимите имоти, смятат още от консултантската организация.

Очаква се след началото на цикъла на повишение на лихвите британската национална валута също да отбележи съществено повишение, което ще е друг фактор, съдействащ за намаляване на достъпността на имотите в европейската столица.

„Пазарът на недвижими имоти е засегнат от няколко страни – от една страна, от намаленото местно търсене, от друга, от спадналия интерес от международни купувачи“, се казва в доклада на CEBR.

“Имотите в Лондон вече не са толкова привлекателни от инвестиционна гледна точка, колкото бяха преди няколко години. Въвеждането на данък върху ултралуксозните имоти може да е друг фактор, който да доведе до спад в цените“, се казва още в проучването.

Първите признаци за забавяне в сектора на недвижими имоти във Великобритания вече са налице. През септември цените на недвижимите имоти отбелязаха понижение, като цените в Лондон са се понижили за пръв път от близо две години насам.