За първи път от 2011 г., когато Ким Чен-ун застана начело на Северна Корея, медиите не съобщават за негово посещение в мемориалния "Дворец на Слънцето", където са изложени мумиите на дядо му Ким Ир Сен и баща му Ким Чен Ир, по случай 69-ата годишнина от създаването на Корейската трудова партия.

Както посочват японски и южнокорейски медии, от 2011 г. 31-годишният лидер на КНДР всеки път в полунощ срещу 10 октомври посещава мемориала, придружен от високопоставени военни и правителствени представители, за което всички медии най-подробно съобщават няколко часа след това.

Тази година вниманието към тази визита на Ким Чен-ун беше повишено заради упоритите слухове около влошаващото му се здраве. Той не се е появявал публично от 3 септември, когато беше на концерт заедно със съпругата си, а западни медии съобщиха, че младият лидер има проблеми с краката в резултат на затлъстяване, вероятно подагра.

Тази година севернокорейските медии не дават никаква информация за посещението на Ким Чен-ун на "Двореца на Слънцето", което още повече подхранва спекулациите около здравословното му състояние, посочва БГНЕС.