Много лекари препоръчват на хората на зряла възраст да спят нощем поне 8-10 часа. Мнозина обаче са доказали на себе си, че се чувстват много по-добре с друг график.

Творческите личности по-често забелязват, че са много по-продуктивни и енергични в нетипични часове от денонощието – като, например, посреднощ или рано-рано сутринта.

Тези 10 души са високо ценени за уменията си – да пишат, рисуват и изобретяват, и са представителна извадка за странни навици за сън.

1. Силвия Плат

Американската писателка е известна с борбата си с редица демони, включително депресия, която доведе и до нейното самоубийство. Плат страда дълго време от инсомния. Тя дори написва поема, наречена „Страдащ от безсъние” и е споменавала проблемите си със съня в дневниците си.

„Чудя се защо не лягам в леглото си и не заспивам. Но тогава ще стане утре, затова решавам, че колкото и да съм уморена, колкото и да съм неспособна да да върша нещо смислено, мога да пропусна още едно спане и да бъда будна” - откъс от един от дневниците й.

2. Леонардо да Винчи

Да Винчи е практикувал т.нар. полифазен сън – метод, който много гении са използвали за поддържане на по-продължително будно състояние. Полифазният сън включва по-малко от 5 часа сън на ден през нощта и чести подремвания. Всъщност, Леонардо е спал по само 2 часа дневно.

3. Оноре дьо Балзак

Френският писател е популярен с това, че е работил през нощта, подкрепяйки се с голяма доза кафе. Обичайно вечерял нещо леко, след това спял до полунощ, събуждал се и започвал да работи. Можел да пише с часове, спирайки за момент само за няколко часа.

4. Томас Едисън

Той е известен с изобретяването на електрическата крушка и с навика му да спи малко. Често заспивал за по 3-4 часа нощем, въпреки че смятал че и това е пилеене на време.

Като се позамислим, изобретението му е направило така, че човечеството днес може да определя кога да е будно и кога не. Някои хора изчисляват, че електрическата крушка е увеличила будността с поне 2 часа.

5. Уинстън Чърчил

Чърчил е известен с навика си да прави сиести вечери и след това да работи цяла нощ. Всеки ден след чаша уиски си е позволявал да поспи за 2 часа. Твърди се, че за английския политик било нормално провеждането на срещи в банята.

Вижте още: Пет невероятни неща, които мозъкът ти прави, докато спиш

6. Никола Тесла

Роден в Сърбия, Никола Тесла е гениален изобретател. Често спял по едва 2 часа нощем, а през останалото време работел. Благодарение на липсата на продължителен нощен сън, Тесла е направил около 300 патента.

7. Сър Исак Нютон

Математикът и физик е известен с това, че толкова се отдавал на работа, че забравял да яде и спи. Понякога минавали няколко дни преди да полегне, тъй като бил твърде фокусиран върху работата си. Въпреки странния си начин на спане, сър Нютон доживява до 84-годишна възраст.

8. Бенджамин Франклин

Според автобиографията му, спял по 5 часа нощем, от 23:00 до 4:00 часа, и след това работел до обяд. „... ще има достатъчно време за сън в гроба”, пише в автобиографията му.

9. Емили Бронте

Бронте страдала от инсомния и това заболяване често става тема в поемите й. Една от тях е озаглавена – „Сънят не ми носи никаква радост”. Известна е с това, че когато се усещала сънлива, започвала да обикаля с часове в кръг в кухнята.

10. Салвадор Дали

Испанският художник също имал странни навици, свързани със спането. Той можел да поседне и с ключ в ръка да заспи. Ако си позволи да заспи дълбоко, ключът от ръката му щял да падне и да го събуди.

Дали правил това винаги, когато се чувствал уморен. Използвал също така разходките като начин за вдъхновение и зареждане със сили.