Трейдърите намалиха залозите си за поскъпване на петрола с най-много от пет седмици насам, което съдейства за достигането на ново четиригодишно дъно при ценната суровина.

Фючърсите на щатския суров петрол се понижиха с повече от 20% от върха си и по този начин влязоха официално в „мечи пазар“.

Хеджфондовете и другите големи спекуланти са намалили нетните си дълги позиции в щатски суров петрол с 4.8% за седемте дни до 7 октомври, посочиха оповестени днес данни на Комисията за търговия с фючърси.

В същото време късите позиции са се повишили с 8% за посочения период - най-много от близо месец насам.

Така щатският суров петрол се присъедини към брента и европейските индекси, понижили се с повече от 20% от пика си през юни, което е необходимо, за да се говори за „мечи пазар“ при съответния актив.

Ръстът на запасите на щатски петрол с най-много от април насам, за седмицата до 3 октомври, до голяма степен съдейства за поевтиняването на суровината. Запасите на петрол в най-голямата световна икономика са се повишили до 28-годишен максимум.

„Продължаващото поевтиняване на петрола се предопределя основно от фактори, свързани с предлагането“, коментира Хари Чилингириан, анализатор в BNP Paribas, цитиран от Bloomberg.

Щатският суров петрол поевтиня днес до нива от 84.10 долара за барел с доставка през ноември.

Продължава поевтиняването и на петрола тип брент, който се понижи до нива от 88 долара за барел с даставка през ноември - най-ниското му ниво от 2010 година насам.