Поевтиняването в цената на петрола е една от най-следените теми на финансовите пазари от началото на годината. Според Бен ван Бойрден, главен изпълнителен директор на Shell, втората най-голяма петролна компания в света, цената на петрола ще се повиши в дългосрочен план.

“Очакваме цената на петрола да се повиши в дългосрочен ценови хоризонт вследствие на добрия фундамент пред суровината. Все по-трудно се открива петрол, както и по-трудно става да се разработват находища, така че съм положителен относно цената на суровината“, коментира Бойрден пред финансовото издание CNBC.

Цената на петрола регистрира съществен спад от началото на годината заради опасенията за забавяне на ръста на световната икономика, по-силния долар и по-голямото производство от предварителните очаквания.

“В краткосрочен план имаме търговска стратегия да се справим с колебанията в цената на петрола“, коментира Бойрден.

Петролният и газов бизнес на Shell също така е засегнат от санкциите, наложени над Gazprom. Руската компания е партньор в добива на петрол в Русия.

Според Бойрден е възможно спадът в цената на петрола да се ускори, но едва ли това ще е постоянно. Причината за подобно понижение са комплексните фактори, които влияят върху цената на черното злато.

Днес цената на петрола тип брент е на центове от най-ниската си стойност за последните 17 месеца при нива от 90.90 долара за барел.