На 21.09.2014 г. Bosch и Siemens се договориха Robert Bosch GmbH да закупи 50-процентовия дял на Siemens в съвместното им дружество BSH Bosch und Siemens Hausgeräte GmbH (Домакински уреди Bosch – Siemens).

Управителните и надзорните съвети на Bosch и Siemens одобриха транзакцията. Продажната цена е 3 млрд. евро. Освен това, преди финализирането на сделката, Bosch и Siemens ще получат от BSH по 250 млн. евро.

Транзакцията трябва да бъде одобрена от антитръстовите власти и вероятно ще бъде осъществена през първото полугодие на 2015 г. BSH ще стане 100-процентово дъщерно дружество на Бош Групата. В рамките на споразумението бе договорено BSH да продължи да произвежда и да продава бяла техника и с марката Siemens.

„BSH е успешна и печеливша компания с дългогодишна история. Със стратегическата си и технологична ориентация тя се вписва перфектно в Бош Групата“, заяви д-р Фолкмар Денер, председател на Управителния съвет на Robert Bosch GmbH.

Също като Бош Групата, BSH преследва дългосрочна стратегия, насочена към иновации, интернационално позициониране и обществена отговорност.

„Продажбата на нашия дял в BSH изразява стремежа ни да се фокусираме още по-активно върху основния ни бизнес. Чрез стабилното си дългогодишно партньорство Bosch и Siemens превърнаха BSH във водеща компания в областта на домакинската техника.

Убеден съм, че цялостното придобиване на BSH от Бош ще предложи на клиентите, дистрибуторите и служителите една много солидна и устойчива структура, обединяваща традициите и новите перспективи,“ коментира финансовият директор на Siemens Ралф Томас.

„Преговорите с Бош винаги са били конструктивни и основани на взаимно доверие“, добави Томас. През 1967 г. Bosch и Siemens обединиха дейността си в областта на бялата техника и създадоха съвместното дружество BSH.

Оттогава BSH израсна като най-големия производител на домакински уреди в Европа и водеща световна компания в този бранш с оборот от 10.5 млрд. евро през 2013 г. и 50 000 служители в целия свят.

Продуктовото портфолио на BSH обхваща богата гама домакински електроуреди – от готварски печки, фурни, абсорбатори, съдомиялни и перални машини, сушилни, хладилници и фризери до малката домашна техника – прахосмукачки, кафемашини, електрически кани, ютии, сешоари.

„BSH се вписва прекрасно в нашия стратегически девиз „Техника за живота“, поясни Фолкмар Денер. Продуктите и услугите на компанията са с интелигентна технология, високо ниво на комфорт и лесно обслужване, което прави живота на хората в целия свят по-лесен и приятен и в същото време допринася за oпазването на природните ресурси.

Съществуват и технологични възможности за бъдещо сътрудничество между Бош и BSH в развиващия се „интернет на продуктите и услугите“. „В рамките на концепцията „Умен дом“ домакинските уреди ще станат още по-енергийно-ефективни и ще се обслужват още по-лесно“, твърди Уве Рашке, член на Управителния съвет на Robert Bosch GmbH и президент на направление „Потребителски стоки“, към което вече се числи и BSH.

Като съвместно дружество с равно участие, досега BSH не участва в консолидирания отчет, но чистата печалба от дейността му се включва във финансовия резултат на Групата.

„С придобиването на всички дялове в BSH и в бъдеще ще имаме силен собственик с дългосрочни цели, който ще ни подкрепя в бъдещото ни стратегическо развитие“, подчерта председателят на Управителния съвет на BSH д-р Карстен Отенберг.

За да се постигне удвояване на оборота до 2015 г., BSH ще инвестира интензивно в изследователска и развойна дейност, както и в своите марки. „След повече от 45 години добро партньорство със Siemens чрез това придобиване Bosch предлага на служителите от BSH дългосрочни перспективи“, заяви Рашке.