За да отбележи 175-ата си годишнина, швейцарският производител на часовници Patek Philippe представи нов часовник на стойност 2.6 млн. долара, който президентът на компанията Тиери Стърн показа в централата си.

Часовникът, който носи името Grandmaster Chime, е инкрустиран с 18-каратово злато и сапфири. Това е най-скъпият часовник на Patek, както и този с най-много механични функции, или така наречените „усложнения“.

Часовникът има две лица — едно, което показва времето, а другото представлява календар. Корпусът се завърта върху вертикална ос, за да може собственикът на часовника да сменя двете му лица.

В Grandmaster Chime има шест нови патента, както и общо 20 усложнения или функции. Общо казано, колкото повече усложнения има един часовник, толкова по-голяма е цената му.

Едва седем такива часовника ще бъдат произведени, а Patek ще задържи един от тях, който ще остане в частната колекция на компанията в Женева.

Вижте още: Пет часовника, които могат да си позволят само милиардерите

Не всеки, който може да си позволи 2.6 млн. долара за часовник обаче, може да се сдобие с Grandmaster Chime. Купувачите трябва да кандидатстват, за да закупят някой от часовниците, като освен това ще трябва да докажат страстта си към марката Patek пред президента на компанията.

"Бих искал да си поговоря с клиента и да се уверя, че е любител на часовниците и че ще се радва на часовника си в продължение на много години," казва Стърн.