Чуждестранни инвеститори притежават близо една четвърт от носещите доходност търговски имоти във Великобритания, след като са увеличили почти двойно собствеността си в рамките на десетилетие, информира CNBC.

Купувачи от чужбина са притежавали 24% от моловете, складовете, хотелите и офис сградите във Великобритания в края на 2013 г., което за първи път ги прави най-голямата група собственици.

Британските застрахователи и пенсионни фондове се втората най-голяма група хазяи с 19% от имотите.

Политическата стабилност във Великобритания, правната система и инфраструктурата са спомогнали за увеличаването на стойността на имотите, притежавани от чужденци, със 129% до 94 млрд. паунда (150 млрд. долара) в периода 2003-2103 г. Около три четвърти от притежаваните от чужденци активи са в Лондон.

Миналата година подразделение на Кувейтския държавен инвестиционен фонд купи офис комплекса More London за 2 млрд. паунда, а сингапурската GIC Pte придоби дела на Blackstone Group LP в офис комплекса Broadgate. Blackstone се е съгласила да продаде дела си за над 1.7 млрд. паунда.

Застрахователите и пенсионните фондове са ограничили собствеността си във Великобритания с 16% до 75 млрд. паунда в периода 2003-2013 г.

Стойността на търговските имоти във Великобритания е възлизала на 683 млрд. паунда в края на миналата година. От тях активи за около 385 млрд. паунда носят доходност.

Лондон съставлява 35% от общата стойност на търговските имоти във Великобритания и генерира 23% от БВП на страната.

Общата доходност на британските търговски имоти, която включва промени в стойността и доходите от наеми, възлиза на 19.7% за 12-те месеца до септември.