Швеция засили военното си присъствие в Стокхолмския архипелаг, претърсвайки водите за "чуждестранна подводна активност". Мобилизацията на кораби, войници и хеликоптери е невиждана от времето на Студената война, предаде Ройтрес.

Претърсването на Балтийско море на по-малко от 50 км от шведската столица започна вчера, когато армията заяви, че разполага с информация за "подозрителна подводна активност" от надежден източник и че 200 военнослужещи са ангажирани в операцията.

В. "Свенска дагбладет" съобщи, като се позова на анонимни източници, че операцията започнала след прехващането на радиосигнал на руски на извънредна честота. Още шифрован радиотрафик от точка в архипелага до Калининградския анклав, където е щабът на руския Балтийски флот, бил прехванат в петък вечер.

Вижте още: 10 подводници за частно ползване

Кораби, хеликоптери и войници от амбифибийна част и бреговата охрана претърсвали района за аварирала руска подводница, информира БТА.

В операцията участвал корветът Висби, разполагащ с технология стелт и оборудване за борба с подводници.

Ситуацията събуди спомени за епизод от Студената война - през 1981 година съветската подводница У-137 засяда в шведски води недалеч от голяма военна база на неутралната страна.

Военните отказаха да коментират кой е отговорен за "подозрителната активност" и нито отрекоха, нито потвърдиха дали става дума за търсене на аварирала руска подводница.

Малко по-късно днес министерството на отбраната в Москва опроверга съобщенията за инцидент с руска подводница.

"Подводниците от Военноморския флот на Русия, както и надводните кораби, изпълняват планираните задачи в акваторията на Световния океан", заяви днес говорител на военното ведомство.

"Няма и не е имало никакви нередовни, да не говорим за аварийни ситуации с руски военни кораби", подчерта той.

Миналия месец Швеция заяви, че два руски бойни самолета са навлезли във въздушното ѝ пространство и протестира пред посланика на Москва за "сериозното нарушение".