На гръцкия остров Икария хората забравят да умират. В по-голямата част от живота си те не се разболяват, а ракът, сърдечно-съдовите заболявания и деменцията са само медицински термини.

Този малък остров в северния край на Егейско море е предмет на задълбочено проучване от изследователи по целия свят. И всеки от тях задава само един въпрос: Каква е тайната на дългия и здравословен живот?

В новата си готварска книга Даян Кочилас, коренен жител на острова, предлага гледната точка на вътрешен човек за това защо тази отдалечена гръцка общност живее толкова дълго и толкова добре.

Вижте шестте тайни за дълъг живот на жителите на Икария:

1. Яжте местни, сезонни храни в умерени количества

Столетниците на Икария са прекарали първите години от живота си в бедност. Те са се хранили изключително пестеливо.

Месото е присъствало на трапезата им рядко - за някои толкова рядко, че се е появявало в менюто им два до три пъти годишно на големи празници.

На острова се консумира главно пилешко, както и риба, която местните си ловят сами. Всичко, което може да даде природата – от охлюви през гъби до диви зеленчуци, се използва за приготвянето на храна.

Освен това местните разчитат изцяло на собствените си градини. На Икария няма преработени храни, освен в някои ресторанти.

2. Живейте съзнателно и не бързайте.

Темпото, с което хората се движат на Икария, е бавно, без да се бърза за никъде. Всеки си отделя достатъчно време да наблюдава и да се наслади на момента.

На острова часовникът няма никакво значение, а местните казват, че няма нужда да бързаме, а да изслушваме близките и приятелите си.

Тук е популярна фразата, че докато ти правиш планове, Бог се смее.

Вижте още: Тези 6 възрастни дами са родени през 19 век!

3. Насладете се на съня.

Според местните жители сънят е дар от Бога. Всички тук спят следобеден сън, особено през лятото, когато е прекалено горещо.

Икарийците смятат, че следобедната дрямка разделя деня на две части. Първата започва около 9 сутринта и приключва след седем часа, прекъсната от съня.

Втората част започна след около три часа, колкото трае дрямката, и продължава до ранни зори, най-често около 3 часа през нощта.

4. Оставете нещата да си вървят.

Местните са склонни да бъдат отстъпчиви, прощаващи и миролюбиви. Казват: „Не задържай лошото в себе си“.

Просто оставете живота да си върви, без да се напрягате с чувства като гняв, отмъщение и злоба.

Освен това използвайте всяка възможност да се забавлявате. На острова има много празници, най-често в чест на светци, както и дни, посветени на виното и танците.

5. Обърнете се към билките за малките болежки.

6. Разхождайте се.

Дори и столетниците на Икария се движат много. Разходките са упражнение както за тялото, така и за ума.