Председателят на полския парламент Радослав Шикорски забърка себе си и Полша в тежък дипломатически и политически скандал с Русия заради свое изявление пред американско издание.

През 2008 г., тогава в ролята си на премиер на Русия, Владимир Путин е предложил на Полша да си поделят Украйна, защото тя е била изкуствено създадена държава. Това разкритие, което се прие във Варшава като сензация, направи председателят на полския парламент Радослав Шикорски пред американското списание "Политико".

По онова време той придружава премиера на Полша Доналд Туск в Москва. "Това бе първото нещо, което Путин каза на премиера Туск в Москва. Той му каза, че Украйна е изкуствено творение и че град Лвов принадлежи на Полша. Защо заедно да не решим този въпрос. Туск нищо не каза, защото знаеше, че го записват", разкрива Шикорски.

Веднага след като това интервю излезе от полските медии, той заяви, че интервюто не е било разрешено и че американският журналист погрешно е интерпретирал неговите думи.

"Някои мои думи бяха лошо интерпретирани. Потвърждавам, че Полша не е участвала в анексиране на територии. Потвърждавам, че Путин говори публично за Украйна като изкуствено творение по време на срещата на НАТО в Букурещ през 2008 г.", написа Шикорски в Twitter.

Полското външно министерство отказа да коментира публикацията, а премиерът Ева Копач каза, че не може да прави изявление, преди да е прочела интервюто. Съветник на полския президент Бронислав Комаровски - Томаш Наленч, изрази своето учудване и подчерта, че не вярва Шикорски да е казвал подобно нещо.

"Имам достатъчно голямо въображение да си представя, че Путин е казал това на шега през 2008 г. Трудно мога да повярвам, че това изявление не е било използвано на момента, а бившият външен министър Шикорски се сеща за него чак сега през 2014 г. Твърде сензационно звучи, за да е истина", каза Наленч пред полската държавна телевизия.

Той предупреди, че ако изказването на Шикорски е точно, тогава той ще изпадне в много трудна ситуация. Наленч не смята, че Шикорски доброволно се е изправил на стола прав, завързал си е очите и си е надянал сам примката на врата, само е чакал някой да му ритне стола под краката.

Говорителят на руския президент Дмитрий Песков определи публикацията като пълна безсмислица, съобщи БГНЕС. Не познавам в подробности работата на това издание, но в общи линии тази публикация ми прилича на пълна безсмислица.