Изненадващо или не, докладът за дупката в КТБ не доведе след себе си „панически разпродажби“ и срив за борсата и търгуваните сини чипове. Причината – слабите ръце като че ли вече са излезли от пазара, а лошите новини изглежда напълно са заложени в цените на акциите.

Нещо повече, понижението на индекса в рамките на около 0.3-0.5% се случва при изключително ниски обеми. Дневният оборот на регулирания пазар на БФБ около два часа и половина след началото на борсовата сесия е едва 145 000 лева. Тоест липсват сериозни обеми и сделки при почти всички позиции.

Явно големите играчи са в изчакване на повече яснота, свързана с КТБ и в изчакване на политическите новини около евентуалното съставяне на правителство.

Ниските обеми и слабият спад на индекса са изключително добра новина за инвеститорите. Понижението на SOFIX от върха му през април е около 18.3%, като той все още не е влязъл официално в „мечи пазар“.

Тоест все още можем да говорим за една по-дълбока корекция на възходящия тренд през последните две години.

От друга страна, индексът е изключително близо до ключовите нива на подкрепа при 490-500 пункта, които, освен от предходно дъно, се явяват и фибоначи корекция (38.2%) на цялото повишение от дъното на индекса през 2012 година до върху му през април тази година.

Спокойно можем да се обърнем към съвета на великия инвеститор Уорън Бъфет - „Бъди алчен, когато другите ги е страх, и се страхувай, когато другите са алчни“. Предвид на пазарните настроения и страхове на пазарните участници, то моментът изглежда повече от добър за покупки.

Пазарът ни изглежда относително ниско оценен и на база на основни финансови съотношения, малко преди изнасянето на отчетите на компаниите за деветмесечието на годината. Съотношението му цена-печалба към момента е 7.5, а цена-счетоводна стойност е под 1 – при 0.96.

В тази насока, ръст в печалбите на компонентите на SOFIX през третото тримесечие може допълнително да инициира понижение на това съотношение, при което се търгува индексът.

* Материалът е с аналитичен характер и не е съвет за покупка или продажба на акции.