В центъра на континента Южна Америка, южно от басейна на Амазонка и на изток от Андите, се намира огромно тресавище, наречен Пантанал.

Блатото се намира най-вече в рамките на Западна Бразилия, но се простира в части от Боливия и Парагвай, като обхваща около 140 000 до 195 000 кв. км.

Между ноември и март годишните наводнения, подхранвани от тропическите дъждове, заливават този регион и превръщат Пантанал в най-голямата сладководна влажна зона в света – с половината от размера на Франция.

Заради уникалното разнообразие от екологични подрегиони тук живеят стотици видове водни организми, птици и други животни. Това многообразие превръща Пантанал в една от основните туристически атракции в Бразилия.

Пантанал лежи в една огромна равнина, оградена от планини.

По време на дъждовния сезон водата се влива от тези възвишения в блатото, наводнявайки голяма част от ниско разположените райони и създавайки малки острови от растителност над нивото на водата, наречени cordilheiras, където животните живеят заедно.

Водите достигат най-високото си ниво от 2 до 5 м през януари или февруари, след това започват да намаляват през март. Тези сезонни наводнения подхранват Пантанал, като носят нови хранителни вещества на почвата и осигуряват изключително богата храна за дивата природа.

Вижте още: Чудеса на природата, за които не сте чували

В този период стотици видове риби се оказват заклещени във все по-малки езера и канали, което привлича голям брой птици, които се състезават за плячката.

От юли до декември пък все по-голям брой животни се събират около намаляващата вода, за да пият и да се хранят с огромните количества риба в капан.

Това създава такава концентрация на фауната, на каквато рядко някой може да бъде свидетел в други части на света.

Когато през сухия сезон лагуните и блатата пресъхнат, се появява тревата на саваната.

Въпреки че Пантанал е невероятно природно явление, само една малка част от територията му е защитена област. Затова тресавището е изправено пред риска от изчезване в резултат на стопански риболов, земеделие и скотовъдство, както и заради замърсяването, лова и бракониерството.