Знаете ли коя е третата най-печеливша компания в света? Ще ви помогнем - не е нито китайска, нито щатска компания. Тя е в енергийния сектор, но не е Exxon Mobil, която е едва на пета позиция.

Става въпрос за руския газов гигант Газпром. Компанията с най-големи залежи от газ в света е регистрирала печалба за изминалата година в размер на 35.7 млрд. долара. До 2011 година компанията беше с най-голяма печалба в света.

Ето още интересни факти, свързани с Газпром, които може и да не знаете.

1. Компанията е основана през 1989 година, когато Министерството на газовата индустрия в бившия Съветски съюз прехвърля своите активи на държавна корпорация.

Към днешна дата държавна собственост са 50.002% от капитала, а останалият се търгува свободно на пазарите в Русия и Лондон, Берлин, Франкфурт и САЩ, под формата на американски депозитарни разписки.

2. Газпром допринася за 14% от световното производство на природен газ и за около 78% от производството на суровината в Русия.

3. Компанията разполага с най-дългата газопреносна мрежа в света, включваща над 161 000 километра газопреносни тръби.

4. Близо половината от добивания газ от Газпром се изнася за над 30 страни по света, останалата остава за потребление в страната.

5. С името на компанията е свързана една от най-грешните прогнози във финансовата история. През 2007 година руският финансов министър прогнозира, че до 7 години компанията ще е с пазарна капитализация от над 1 трлн. долара, тоест ще нарасне близо четири пъти. Това се размина с около 910 млрд. долара от пазарната й капитализация към края на първото тримесечие.

6. Акциите на Газпром са най-евтините сред основните енергийни компании по света на база на финансови съотношения. Те се търгуват при съотношение цена печалба от 3.2, което е дисконт с около 64% спрямо същото сътношение, при което се търгуват конкурентните компании от развиващите се пазари.

7. Компанията е тринадесета в света в красацията на най-големите работодатели. За нея работят 429 000 души по света.

8. Повечето от находищата на Газпром се отличават със студен сибирски климат. За да привлече хора да работят в подобни условия, компанията предоставя редица услуги на своите работници. Собственост на Газпром са около 2 000 крави и 3 000 прасета. Компанията разполага с 26 културни центрове и дори собствен завод за наденички и пивоварна. На разположение на семействата на работещите за нея са редица почивни бази на Черно море.

9. Договорът за доставка на газ за Китай е безпрецедентен по своите размери. По силата на сключения през тази година договор Русия ще достави на Китай газ на стойност 400 млрд. долара през следващите 30 години.