БСП и ГЕРБ не се разбраха за съставяне на широка коалиция. Социалистите няма да участват в едно бъдещо коалиционно правителство. Това стана ясно днес след провеждането на консултациите между първата и втората политическа сила в новия 43-ти парламент.

Председателят на БСП Михаил Миков изрази задоволство от провелите се разговори с лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, но отново повтори, че избирателите са отредили на левицата място на опозиция в новоизбрания на 5 октомври парламент.

Бойко Борисов заяви, че след преговорите е станало ясно, че БСП ако получат мандат за съставяне на правителство, ще го върнат.

„Мандатът е даден по Конституция на ГЕРБ, но той е единственият възможен. Затова ще направим всичко възможно, за да съставим правителство”, каза лидерът на ГЕРБ, цитиран от bTV.

Двамата се обявиха за бърза смяна на управителя и ръководството на БНБ поради тежката криза около КТБ.

С реформаторите сме говорили за подписване на коалиционно споразумение, разписано ясно. Патриотичният фронт твърдо заявиха, че са взели политическо решение лидерите да не участват в изпълнителната власт, а да подпишем на базата на тези 80-90 точки програма, която да се изпълнява, но за мен това не е достатъчно. На практика ще имаме правителство на ГЕРБ и Реформаторите с коалиционно споразумение, Патриотичен фронт, който би подкрепял тази програма евентуално или докогато прецени, каза Борисов.

Нямам основания от сега да се съмнявам, но веднъж Славчо Атанасов в Пловдив ми развя едно коалиционно споразумение и го скъса и се целува със Станишев тогава. Помня го като ден днешен и затова считам, че споделената отговорност, когато се влиза в такава криза и има такива проблеми, трябва да влязат лидерите. В противен случай не виждам защо от ГЕРБ да дадем най-доброто, което имаме, а да не подходим по същия начин”, коментира той.

В така създалата се ситуацията, съм още по-тревожен за създаването на правителство. Споделената отговорност означава лидерите – вътре в правителството, там се решават нещата и се изпълняват програмите, каза пред журналисти лидерът на ГЕРБ.

„В противен случай е по-добре всички да останем в парламента, да излъчим някакво тип „Орешарски” правителство, заковаваме например 1 юли, за да имаме време 2 в 1 да направим изборите – парламентарни и кметски, за да не харчим пари и дотогава имаме нулево време и не се занимаваме с политическо говорене”, заяви Борисов.

„Поставят ми се куп условия, за да не може да се реши едно неизвестно и аз станах изведнъж най-диалогичният, най-разбраният, най-добрият само и само да направим нещо стабилно”, каза той.

По думите му лидерите на всички парламентарно представени партии трябва да кажат имат ли желание да се отива към избори или ще правят политическата си пропаганда в парламента.

„Не приемам например г-н Кънев да каже „Аз оставам в парламента, пък не участвам в кабинета”, каза Борисов. На въпрос дали би искал Корман Исмаилов в кабинета той отговори, че в този случай от Патриотичния фронт биха били против.

„Самите Реформатори трябва да излъчат своето ръководство и да кажат своето мнение. Те пък са категорични, че с БСП не трябва да се говори по никакъв начин", коментира Борисов.

„Заявих, че ще бъдем достатъчно отговорни и конструктивни по отношение на тежките проблеми, които стоят пред страната и за които е необходима проява на отговорност от всички политически сили, независимо дали са по-големи или по-малки”, добави Миков.

„Високо оценявам споделените позиции по различни въпроси, свързани с банковата система, енергетиката, състоянието и изпълнението на държавния бюджет и се договорихме, че в бъдеще ще продължим да обсъждаме откровено, конструктивно решенията за различни тежки проблеми”, посочи той.

„Още веднъж искам да изразя изключителното си задоволство от откровеното поставяне на въпросите и търсенето на пътища за тяхното решаване”, каза още Михаил Миков.